Sokkal nagyobb a tejútrendszer, mint gondolták - meglepő eredményekre jutottak a kutatók!

2017. november 22., szerda




Több száz, eddig nem érzékelt törpe galaxis tartozhat a tejútrendszerhez.

A Hawaiion lévő Gemini obszervatórium óriástávcsövének segítségével fedeztek fel egy nagyon halvány különleges törpe galaxist.

A felfedezés azért is jelentős, mert ez alapján egy sokkal nagyobb tejút része rajzolódik ki az emberiség előtt.

Azt eddig is sejtették, hogy a tejút hatalmas, azt azonban még a kutatók is alábecsülték, hogy ekkora kiterjedésű lehet. Most ugyanis egy több száz törpe galaxisból álló halvány csoportot fedeztek fel.

A Virgo I nevű új törpegalaxist, amely a Szűz csillagkép irányában, a Naptól 280 ezer fényévnyire található, alig vették észre, és korábban nem is találták az égbolton.

Eddig még nem azonosítottak hasonló távolságban lévő galaxist, amely ilyen halvány fénnyel rendelkezett.

A kutatók reményei szerint még sok hasonló galaxist fognak észrevenni a jövőben, ahogy a csillagászati műszerek érzékenysége egyre finomodik.

A tejútrendszer szélén galaxisok, és törpegalaxisok százai lehetnek megbújva. Annyira messze vannak azonban, hogy nem lehetett eddig érzékelni őket. A tejútrendszer kiterjedése kétszer-háromszor akkora lehet, mint gondolták.

Ráadásul sokkal összetettebb rendszer, melyben hemzseghetnek az idegen civilizációk. Matematikailag nagyon nagy az esély, hogy több száz, vagy több millió életre alkalmas közeg legyen ezekben a galaxisokban.

Egyelőre mintegy 50 törpegalaxist azonosítottak a Tejútrendszerhez tartozóként, de ez a szám biztosan meg fog nőni több százra az elkövetkező hónapokban, években.

A sötét anyag kialakulásához, és univerzumformáló tulajdonságához is közelebb kerülhetünk ezen nagyon nagy távolságokra lévő galaxisok megfigyelésével, vizsgálatával.

A fekete anyagról még most is csak sejtései vannak a tudománynak, és közvetlenül még nem sikerült mérni, vagy megfigyelni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás galaxisok


Megtekintések száma: 178622





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet