Sokkoló felfedezés! Élő, kezdetleges organizmusok lehetnek az űrben

2016. augusztus 9., kedd




Élet áramlik a Földre az űrből?  Egy hihetetlen felfedezés során olyan mikroorganizmust fedeztek fel, mely az űrben, illetve a légkör felsőbb rétegeiben élhet, így bizonyíték lehet arra, hogy az űr hemzseghet a hasonló mikroorganizmusoktól.

Olyan képeket sikerült készíteni bolygónk sztratoszférájában, melyeken egy mikroszkopikus, komplexebb felépítésű test látható.

A mikroorganizmust egy kutató léghajó fedezte fel körülbelül 27 kilométer magasságban.

Azonnal felmerült, hogy ezek a mikrobák honnan is jöhettek. Az előzetes vizsgálatok azt mutatták, hogy nem a Földről, vagyis az egyetlen lehetőség az, hogy az űr sötétjéből származnak.

Élő, földönkívüli organizmusok az űrből

Ráadásul az külön érdekes, hogy ekkora méretű részecskék nem maradhattak volna meg 6 óránál tovább ekkora magasságban, ez szintén azt erősíti, hogy a mikroorganizmusok földönkívüliek.

Az organizmus mentes a talajmaradványoktól, és egyéb földi szennyeződésektől.

idegen-elet-panspermia

Az egyetlen dolog, ami elméletben feljuthat ilyen magasra, az a vulkáni hamu. Ez azonban teljes mértékben kizárható, mert az organizmus bizonyos tekintetben víz alapú.

Az első elemzések alapján ugyanis úgy tűnik, mintha vízi közegből származna. Márpedig ha ezek az organizmusok tényleg azok, amik, akkor az űrből folyamatosan áramlik az élet a Földre.

Rejtélyes mikróba

Külön érdekes a felfedezett mikrobákban, hogy vízhez kötődnek. Nem ezek az első ilyen földönkívülinek tartott mikrobák, melyeket a sztratoszférában fedeznek fel.

Néhány évvel ezelőtt már tettek egy hasonló felfedezést, azonban akkor nem sikerült egyértelműen bizonyítani azok földönkívüli eredetét.

foldonkivuli-mikrobak

Most azonban szinte biztos, hogy a

mérések és a vizsgálatok is alátámasztják: idegen organizmusokkal van dolgunk, melyek folyamatosan bombázzák az űrből a sztratoszférát.

Mostmár szinte minden tudós meg van győződve arról, hogy ezek a rejtélyes testek egy üstökös vagy több üstökös vízi környezetéből származnak.

Hasonlítanak a kovamoszat-töredékhez, azzal a különbséggel, hogy idegen eredetűek.

A tudósok szerint ezek akár a galaxis egy nagyon távoli pontjáról is származhatnak, így nagy valószínűséggel a Földön kialakult élet is teljesen máshonnan, a Földön kívülről származik.

Újra kell értelmezni az élet keletkezését?

Több elmélet is született már arra vonatkozóan, hogy hogyan és miért jött létre az élet a Földön. Az egyik űrrel kapcsolatos elmélet ami népszerű volt az utóbbi években a pánspermia elmélet volt.

ustokos-becsapodas

Már az ókori görögök is tudtak valamit az élet keletkezéséről.

Anaxagorasz több munkájában is említést tesz olyan magokról, amelyek a Földre érkezve élettel népesítették be azt.

Az üstökösökkel és egyéb űrből származó szennyeződésekkel érkező élet alapvetően nem áll távol híres tudósok gondolkodásától sem.

Tehát a pánspermia elmélet szerint az életet különféle a Földbe csapódó tárgyak, égitestek, meteoritok hozták el.

Az irányított pánspermia elmélet szerint - ami a pánspermia elmélet egyfajta kiterjesztése - létünk gyökerei a világmindenség egy másik pontján keresendőek, vagyis az sem kizárt, hogy bolygónkra más, idegen lények irányítottan küldték különböző formákban le az élet magvait.

Sokkal nagyobb az esélye az életnek az univerzumban

Ez az egész magával vonja továbbá azt is, hogy az élet kialakulásának sokkal nagyobb az esélye, mint eddig hittük. Eszerint akár

több  milliónyi bolygón alakulhatott ki valamilyen szintű élet, ebből pedig minimum több százon fejlettebb, összetettebb szerveződések is létrejöhettek.

Ezek a szerves mikrobák ugyanis folyamatosan bombázzák az univerzum összes égitestjét, és csak az adott égitesten áll, hogy létrejön-e végül az élethez szükséges "ősleves" a légkörben vagy a felszínen.

foldunk-2

Az élet szó szerint csak úgy nyüzsöghet a világegyetemben. Ezek az apró életcsírák ott keringenek az űr sötétjében, és ha a megfelelő együttállások adottak, akkor megtelepedhetnek egy-egy pontosan, és kialakulhat belőlük az élet.

Egyesek szerint annyira gyakori az élet az univerzumban, hogy sok tudós azt vetíti előre, hogy nagy a valószínűsége, hogy az első ténylegesen fejlettebb - értsd baktériumi szintű - életet a naprendszeren belül fogjuk majd megtalálni valamelyik bolygón, vagy holdon.

tudomány idegen földönkívüliek idegenek földönkívüli


Megtekintések száma: 22003





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet