Sötét anyagból álló szellemgalaxist fedeztek el

2016. augusztus 26., péntek
Egy olyan rejtélyes galaxist fedeztek fel csillagászok, melynek tömege ugyanolyan mint a miénk, de az anyaga a miénktől eltérően sötét anyagból állhat. Ez lehet a sötét anyag első perdöntő csillagászati észlelése?

A Dragonfly 44 az univerzum bár relatíve közel van a bolygónkhoz, annyira fekete, hogy a tudósok hosszú évtizedekig nem vették észre.

A tőlünk 330 millió fényévre található galaxis a Coma galaxishalmaz részét képezi, és tavaly fedezték fel.

A kutatók mostanra jobban megvizsgálták, és azt tapasztalták, hogy nem egy szokásos csillagsort találtak.

Tömege megegyezik a mi tejútrendszerünkével, de a mindössze egy századrésze hasonlít az anyagokhoz, amelyek minket körülvesznek.

Ez azonnal beindította a találgatásokat, és a tudósok fantáziáját, ugyanis rengeteg dolog miatt lehet ez az anomália. Az egyik legvalószínűbb magyarázat szerint végre meglehet a sötét anyag.

[caption id="attachment_12023" align="aligncenter" width="740"]sotet-anyag-felvetel Lehetséges felvétel a titokzatos sötét anyagról[/caption]

Az Univerzum tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia.

A galaxis 99,99 százaléka sötét anyag és senki nem tudja, hogyan keletkezett és hogy nézhet ki így. 

A Dragonly 44-nek vannak saját csillagai, de a mi galaxisunkban százszor több található.

A sötét anyag hatását először Fritz Zwicky svájci asztrofizikus tételezte fel 1934-ben a Coma galaxishalmaz vizsgálata közben. A galaxishalmaz szélén levő galaxisok sebességéből, és a galaxishalmaz fényességéből, valamint a galaxisok száma alapján két tömegbecslést adott.

A kettőt összehasonlítva látta, hogy a sebességeloszlásból számított tömeg 400-szor nagyobb, mint a távcsővel mért.

Ezért be kellett vezetni a sötét anyagot, ami távcsővel nem látszik, viszont elég nagy tömegű, hogy a megfigyelt sebességeloszlást magyarázza.

[caption id="attachment_12715" align="aligncenter" width="740"]sotet-anyag-galaxis Dragonfly 44 galaxis[/caption]

A sötét anyag nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, mivel van gravitációja. Ma már a tudósok körében nem vitatott, hogy

a sötét anyag felelős a galaxisok kialakulásáért és azok egyben tartásáért.

Úgy működik, mint valami ragasztó. Igyekszik a tágulás ellenében összetartani a galaxishalmazokat. A sötét energia ezzel szemben szétfeszíti világunkat, a sötét anyag ellentéte.

Az univerzum jövőbeli sorsa is a sötét anyag és a sötét energia harcának kimenetelétől függ. Mostani méréseink szerint a világegyetem gyorsulva tágul.

Ha ez a tágulási ütem folytatódik, az univerzum végül elpusztul, szétszakad, vagy egyszerűen teljesen kiüresedik a csillagok és égitestek között fellelt óriási távolságok miatt.

Nem tudjuk még biztosan, mi lesz a vég, de egy bizonyos, hogy egyszer eljön. Akadnak azonban olyan elméletek is, melyek szerint a sötét anyag segítségével az univerzum majd egyetlen pontba roskad össze, és ez fog azért is felelni, hogy egy újabb ősrobbanás által - ki tudja hanyadjára - létrejöjjön egy új világegyetem.


Megtekintések száma: 4527

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet