Sötét DNS-t fedeztek fel a gének között, újra kell írnunk az evolúciót?

2021. július 27., kedd




Az évszázad biológiai felfedezése lehet, mely új megvilágításba helyezheti az evolúciót.

Tudósok olyan felfedezés küszöbén állnak, mely sok mindent megváltoztathat a biológiában, és nagy hatással lehet a teljes emberi evolúcióra.

A DNS és az ember genomjának vizsgálata mindig is egy sarkalatos pontja volt a tudománynak, mivel olyan kérdésekre lehet választ kapni, minthogy az emberi faj honnan ered, és hogy egyes betegségeket genetikai úton ki lehet-e "kapcsolni" az emberi szervezetben.

Rengeteg mindenre kaptunk már választ az elmúlt években, azonban a DNS kódunk mindig is rejtett olyan elemeket, melyek tisztázatlanok voltak.

Mondhatni sötétben tapogatóztak bizonyos dolgokban a genetikusok és szakemberek.

Arra jöttek rá a kutatók, hogy vannak olyan gének, DNS lánc szakaszok, melyek egy az egyben hiányoznak az állatokból. Még csak a jeleik sem fedezhetők fel, vagy az, hogy valaha egyáltalán megkezdte volna az adott szakasz a kialakulását.

Az külön rejtély, hogy vannak olyan állatok, melyekből olyan gének hiányoznak, melyek más állatoknál az életben maradáshoz elengedhetetlenek.

Ezen hiányzó géneket nevezték el a tudósok végül sötét DNS-nek.

Ezen sötét DNS jelenléte újra írhatja az evolúció törvényeit. Ugyanis némileg ellentmond annak, hiszen a hiányzó DNS részletek magukkal vonnák ezen létező fajok életképességét, mégis léteznek.

A sivatagi patkányok genomját tanulmányozva arra akartak választ kapni, hogyan képes inzulint termelni az állat, mivel az teljesen immunis a cukorbetegségekre, és soha nem alakul ki benne. A Pdx1 nevű gént keresték benne, ugyanis ez képes inzulintermelésre ösztönözni a szervezetet.

Azonban nem találták meg a gént, valamint 87 egyéb gént sem, ezek közül több olyat, mely az állat életben maradásához elengedhetetlen lenne.

A megoldást végül az állatok szöveteiben találták meg. Egyes gének nem hiányoznak, csak nagyon jól el vannak rejtve, be vannak építve az állat DNS-ébe. A hiányzó rejtett génekre utaló kémiai anyagokat ugyanis megtalálták. 

Ez azt sejteti, hogy a hiányzó gének nem kialakulnak, hanem termelődhetnek vagy folyamatosan jelen vannak a szevezetben, időnként kiürülve.

A sötét DNS kicsit olyan, mint az univerzum sötét anyaga. Megmagyarázná a világ keletkezését, mégsem tudjuk érzékelni, de minden modellből arra lehet következtetni, hogy létezik.

Azt nem tudni, melyik állatfajban mennyi sötét DNS rejtőzhet, de rengeteg evolúcióbeli anomáliát magyarázhatnak meg vele a jövőben. Talán még arra is választ kaphatunk, hogy az ember végül mi különböztette meg evolúciós szempontból az állatoktól, és hogyan volt képes kiemelkedni a többi faj közül...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyke genetika evolúció


Megtekintések száma: 175769





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet