Sötét titok az E-cigarettáról

2017. március 4., szombat
Több éve már, hogy egyre riasztóbb dolgok derülnek ki az elektromos cigarettával kapcsolatban.

Amikor az első E-cigaretták piacra kerültek, mindenki biztonságos alternatívaként tekintett rájuk. Kiderült, egy veszélyes vegyületet tartalmaznak!

Amikor az első E-cigaretták piacra kerültek, mindenki biztonságos alternatívaként tekintett rájuk. Az E-cigaretta volt, a leszokóban lévő, vagy leszokni vágyó dohányosok utolsó mentsvára. Elismerjük, hogy remek lehetőségnek hangzott, de vajon mennyit ér valójában?

A leszokáshoz nem vitt közelebb, hiszen az E-cigaretta nikotintartalma nagyjából megegyezett egy normál cigarettáéval...

De legalább nem károsítja az egészséget igaz? Nos a helyzet az, hogy ez sem teljesen igaz. Számos kutatás szerint, az E-cigaretta, ha nem is olyan káros mint a dohányzás, koránt sem olyan ártalmatlan, mint azt annyian remélték.

Persze egyes szkeptikusok úgy vélik, hogy ezek a tanulmányok és kutatások, csak a dohánylobbi irányított átverései.

Ezzel próbálják visszatéríteni elvesztett vásárlóikat. Az APS - Amerikai Pszichológiai társaság - akik a legutóbbi kutatások egy részét végezték, nonprofit szervezetként működnek. Tevékenységeik között szerepel az oktatás előremozdítása, a tudományos kutatások támogatása, és saját nézeteik terjesztése...

Véleményünk szerint - ha nem is szentírás - tanulmányuk eredményeit érdemes megfontolni. Röviden összefoglalva: Nem csak a füst, de maga a nikotin is károsítja az emberi szervezetet, belélegezve pedig legelsősorban a tüdőt.

"Kutatásunk elsődleges célja volt, hogy megvizsgáljuk a cigaretta - több száz alkotóeleme közül - a legismertebbet: a nikotint. Tudni akartuk, hogy a cigarettákból készült kivonat elegendő lehet-e a tüdőszövet károsításához.

A nikotin nem csupán károsítja, de sejtszinten átalakítja a tüdő felépítését, szerkezetét. A károsodás mértékét befolyásolja, hogy mekkora dózisban került a szervezetbe. Kisebb dózisban gyulladást, nagyobb dózisban azonban tüdőembóliát is okozhat. Így az E-cigaretta nem mentesít a nikotin káros hatásaitól.”

Bár kapható nikotinmentes E-cigaretta is a piacon, a kutatás szerint ezek sem mentesek a tüdő-ölő szerektől.

“A nikotinmentes E-cigaretták is veszélyesek a tüdő egészségére nézve. Akrolein-t tartalmaznak..."

Az akrolein egy szerves vegyület, a legegyszerűbb telítetlen aldehid. Színtelen, kellemetlen szagú folyadék. Vízben jól oldódik, korlátlanul elegyedik a legtöbb szerves oldószerrel. Erős méreg. - a szerk. Az E-cigaretták még nincsenek elég régóta a piacon ahhoz, hogy lássuk hosszú távon milyen hatást gyakorolnak a szervezetre. De annyi biztos, hogy nem árt óvatosan bánni velük. Hiszen koránt sem olyan ártalmatlanok, mint azt korábban hittük. Hogy komolyan veszi-e a kutatás eredményeit, vagy sem, azt mindenki döntse el maga.

Forrás: Tudnodkell.info

érdekes érdekesség egészség feltáró


Megtekintések száma: 16540

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet