Sötét titokra bukkantak a Napunkkal, és a teljes Naprendszerrel kapcsolatban

2023. szeptember 21., csütörtök




Rájöhettek, mi lehetett a felelős a múltban a Földön végbemenő tömeges fajkihalásokért. Ez lehet egy napon a Föld utolsó kataklizmájának elhozója is?

A csillagászok és kutatók fejében már évtizedekkel ezelőtt megszületett egy bizarr, akkor még csak a levegőben lógó hipotézis arról, hogy a Napnak talán létezhet egy olyan ikertestvére, mely egy az egyben megegyezhet a fizikai tulajdonságaival, de más pályán kering.

Ez a másik Nap a gravitációs hatásával időközönként eltéríti a környezetében lévő üstökösöket, emiatt pedig rengeteg űrtörmelék sodródik a mi Naprendszerünkbe meghatározott időközönként.

Ezek az aszteroidák pedig a múltban bizony el is találták a Földet, nem egy alkalommal.

Számos esetben igazolódott be, hogy egyes nagyobb fajkihalásokat meteoritok, aszteroidák idéztek elő.

Friss kutatások alapján csillagászok egy csoportja azt mondja, az elmélet igazoltnak látszik, és valóban létezhetett ez a rejtett, és gonosz ikertestvére a Napunknak, amit csak Nemezisnek hívtak.

A neve a bosszú istennőjének elnevezéséből ered, és arra utal, hogy a nyomában mindig csak a halál és a pusztulás járt.

Az új csillagászati modellek - melyek egy része valódi megfigyeléseken alapul, melyeket a távoli világűr szemlélésével érnek el - szerint a csillagok ugyanis sok esetben úgy jönnek létre, hogy van egy úgynevezett társcsillaguk is.

A Nemezis tehát létezhetett, sőt, nagy valószínűséggel létezett is, de hogy mi lett vele pontosan, arról rengeteg teória létezik.

Az elmélet alátámasztásához Stahler és kollégái a Perseus molekuláris felhőt vizsgálták, amely valóságos „csillaggyárként” működik 600 fényév távolságra Földünktől.

Itt a folyamatokból egyértelműen kiderült, hogy a Napunknak volt egy társ csillaga, ami kihatott mind a Napunkra, mind a Naprendszer teljes egészére, és időnként bizony óriási pusztításokban csúcsosodott ez ki.

A Nemezis és a Nap valószínűleg szétválhatott az évmilliók során. Ezek a csillagok egyébként igen gyakran egyre távolabb keringtek egymástól, míg az egyik ki nem sodródott egy másik rendszer felé.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ősi élet, és az ősi élőlények tanúi lehettek annak, hogy az égbolton két Napkorong látható, és két vöröslő diszkosz bukik alá alkonyatkor.

Szenzációs, és egyben rendkívül bizarr látvány lehetett.

Egyes mendemondák szerint Nemezis csillaga egy napon visszatér, és elhozhatja a kataklizmát a Naprendszerünkbe, így a Földre is.

Sokak hasonlóságot vélnek felfedezni ezen mondakör és a Nibiru próféciák között, aminek okán az is felmerül, hogy Marduk csillaga és a Nemezis talán egy és ugyanaz lenne. Persze mindenki tudja, hogy a Nibiru egy bolygó volt, a Nemezis meg egy csillag.

Az azonban előfordulhatott, hogy a múltban az égitestekre való kifejezések nem voltak pontosan, keveredhettek egymással a kultúrákon át, ahogyan az sok esetben sok jelentéssel és kifejezéssel előfordult már a történelem során.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány tömeges kihalás csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 83592





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet