Spanyolországban óriási fénygömb sokkolta az embereket

2016. december 13., kedd




A lakosok megdöbbentek, volt, aki pánikba esett, amikor egy gigászi fénylő gömb húzott keresztül az égbolton.

Spanyolországban érdekesen telt a napokban az egyik éjszaka. Ugyanis egy titokzatos égi objektum annyira megvilágította Costa del Sol vidékét, hogy a helyiek beszámolója szerint egy pillanatra olyan volt mintha nappal lett volna.

Egy óriási, nagyméretű fénygömb húzott keresztül az égbolton, mely akkora volt majdnem, mint a Hold.

Volt olyan szemtanú is, aki zavarában valóban azt hitte, hogy az nem más, mint a Hold, és hogy a Föld kimozdult a forgási tengelyéből.

„Bizarr volt, és minden olyan gyorsan történt. Nem tudtuk, hogy mi az, csak azt láttuk, hogy vakítóan fényes, és hatalmas” – nyilatkozta egy férfi, aki maga is tanúja volt az eseményeknek.

A hangja is pokoli volt, a legtöbb elmondás egy óriási, viharos robajhoz hasonlította leginkább.

És ez még nem minden. Ugyanis több szemtanú számolt be egy a fényjelenséget közvetlenül követő apróbb erejű rengésről.

Ebből a tudósok arra következtetnek, hogy a fényjelenség egy meteorit lehetett, mely a Föld légkörébe belépve óriási fénycsóvát bocsátott ki, majd felizzott – ezt láthatták az emberek Spanyolország-szerte.

Az űrszikla a rengésekből ítélve bele is csapódhatott a talajba, vagyis elérhette a felszínt. A becsapódási helyhez közel arról is beszámoltak, hogy az ablaküvegek erősen beremegtek, és egy hatalmas, tompa puffanást hallottak.

A puffanás olyan volt, mint amikor egy óriási sziklát a földre ejtenek.

Az utóbbi években nem ez lehetett az egyetlen hasonló meteorit, mely elérte a Föld felszínét. Az egyik legnagyobb erejű, legtöbb kárt okozó esemény a Cseljabisznki meteorit záporhoz köthető, ami 2013. február 15-én, közép-európai idő szerint reggel 4 óra 20 perckor következett be.

A későbbi vizsgálatok szerint 17 méter átmérőjű, 10 ezer tonnás meteor volt az, ami erős fényjelenség és hanghatás kíséretében felrobbant.

Az eseményt több videofelvétel is megörökítette, ami az egyik legjobban dokumentált meteorhullássá tette. A robbanás következtében mintegy 1200-an megsebesültek, s jelentős anyagi kár keletkezett.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 15874





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet