Stephen Hawking a Facebook alapítójával és egy orosz milliárdossal kutatna az idegenek után

2017. január 11., szerda
Egy a világ egyik legnagyobb távcsövével kutatnák az idegeneket.

Idegenek elől bujkálva

Bár Stephen Hawking szerint sohasem volt tanácsos idegeneknek szánt üzeneteket szétküldözgetni a világűrben, pláne úgy, hogy még instrukciókat is tartalmazzon arra vonatkozóan, hogy pontosan hol találnak minket, magát a fizikust mindig is érdekelte a földönkívüli élet, idegen civilizációk létezésének lehetősége.

Elmondása szerint, ha valaha az üzeneteink alapján ránk találnának az idegenek, nem biztos, hogy örülnénk neki, mert valószínűleg nem békés szándékkal érkeznének.

Ugyanakkor azzal szerinte nincs probléma, ha mi magunk kutatjuk a kozmoszt, és próbáljuk észrevenni a jeleket, melyek földönkívüli életet rejthetnek. Ezzel ugyanis mi magunk többé kevésbé rejtve maradunk a kíváncsi szemek elől, másrészt meglesz az előnyünk, hogy képet kapunk a másik civilizációról.

Hatalmas összefogás

A világ legnagyobb befolyással bíró férfijai közül három, a Facebookot alapító Mark Zuckerberg, az orosz milliárdos, Jurij Milner és a neves fizikus, Stephen Hawking arra készül, hogy átalakítsák és felturbózzák a világ egyik legnagyobb távcsövét Chilében.

Ez egy óriási, mondhatni nemzetközi szintű összefogás lesz, hogy végre rátaláljanak egy fejlett civilizáció nyomaira, vagy akár egy egyszerűbb ökoszisztémát rejtő bolygóra.

A távcső jelenleg is az egyik legjobb, legnagyobb távcső a bolygón, azonban ha a fejlesztéseket megeszközlik majd rajta, minden eddiginél messzebbre lát el, és sokkal pontosabb lesz.

Megvan a célpont

Természetesen nem a vakvilágba fognak figyelgetni, már a célpont is megvan, méghozzá a Proxima b személyében, melyet jelenleg sokan csak Föld 2.0-ként emlegetnek, mivel a bolygó olyan az előzetes vizsgálatok szerint, mintha egy az egyben a Föld ikertestvére lenne.

Mint ismeretes, lézerrel meghajtott és kilőtt nanoméretű hajók vennék célba mindemellett a bolygó, melyek még a mi életünkben vissza tudnák küldeni az ott gyűjtött adatokat, és kiderülhetne, van-e bármilyen élet a bolygón.

Csak 4 fényévnyire van a Földtől, és egy másik csillag körül kering, a lakható zónában, és a légköre is ugyanolyan.

A kutatók szerint a speciális űrtávcső létező középső infravörös tartományú berendezése képes lesz kiszűrni a Proxima b csillagának fényét, mely jelenleg akadályozza a további tanulmányozást.

A csillag, ami körül kering, ugyanis elnyomja a nagy fényerejével magát a bolygót a jelenlegi távcsövek számára.

Ez pedig azt jelenti, hogy közelebbről meg tudjuk tekinteni majd, hogy milyen is a légköre, és van-e a légkörében idegen civilizáció tevékenységére utaló jel, például légszennyezés.

Az alapos megfigyelési program 2019-ben kezdődik majd a tervek szerint, addig még rengeteg munka van a távcső tökéletesítésével.

tudomány idegen idegenek idegen civilizációk csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 21782

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet