Stephen Hawking és 32 vezető fizikus írt felháborodott levelet az univerzum keletkezéséről szóló elmélet miatt!

2017. június 27., kedd
A kozmológia egyik legalapvetőbb elmélete kérdőjeleződhetett meg?

Az emberiség évszázadokon át próbálta kirakni azt a kozmikus kirakóst, mely megfejtésül szolgálhatna arra, hogyan is keletkezhetett a világ, és egyáltalán, mi is lesz a világ sorsa.

Egy új elméleti kutatás és egy tudományos kutatás nemrég alaposan megkérdőjelezte a kozmológia egyik legalapvetőbb elméletét, óriási vihart kavarva ezzel a tudományos világban.

Olyan nagyot, hogy maga Stephen Hawking és 32 vezető fizikus írt dühös levelet, melyben kiálltak az elmélet mellett. szerintük ugyanis továbbra is ez az egyetlen logikus magyarázat a világ keletkezésére, erre van a legreálisabb esély.

Eredetileg februárban közöltek egy olyan tudományos munkát, mely erősen kritizálta a kozmológia felfúvódás elméletét. Eszerint a világegyetem az ősrobbanást követően folyamatosan tágulni kezdett, mint egy léggömb.

A cikk egészen odáig ment, hogy azt állította, hogy a teória egyáltalán nem igazolható tudományosan, mert maga a teória sem tudományos egyáltalán.

Az asztrofizikusok egyik legnagyobb kihívása megmagyarázni, hogy miért ekkora a világegyetem, amilyet most látunk.

Az elmúlt majdnem 14 milliárd évben túl lassú volt a tágulás ahhoz, hogy elérje mostani nagyságát. Ha visszafelé megyünk az időben, a mostani tágulást alapul véve, nem érünk el a kezdetekhez, az eltérés elég nagy ahhoz, hogy valamilyen hibát sejtsünk az elméletben.

Ennek a feloldására vezették elő az inflációs elméletet, amely azt mondja, hogy közvetlenül az ősrobbanás után az univerzum hirtelen exponenciálisan tágulni kezdett. A fizikusok elfogadható magyarázatnak találták ezt az elméletet, de egészen mostanáig nem találtak rá bizonyítékot.

A tudományos világ állóvizét alaposan felkavarta ez az egész, és rögtön 33 vezető fizikus írt nem indulatoktól mentes levelet a cikk és a tanulmány szerzőinek.

Köztük volt Stephen Hawking, Lisa Randall, és Leonard Susskind is, akik a Scientific American-ben publikálták nyílt levelüket.

Szerintük a felfúvódás elméletet, vagyis az inflációs elmélet lehet továbbra is az egyetlen, és az igazsághoz legközelebb járó modell az univerzum keletkezésére és létére, még ha nem is tökéletes.

A szóban forgó, nagy botrányt kavart cikk arra is kitér, hogy a kozmikus háttérsugárzást vizsgáló eredményke nem egyeznek meg azokkal az eredményekkel, amiket korábban sejtettek a háttérsugárzás, és a felfúvódás mértéke alapján.

A 33 felháborodott fizikus elsősorban nem azt nehezményezte, hogy megkérdőjeleződött az egyik legfőbb elmélet, hanem azt, hogy arra hivatkoztak a tanulmány szerzői, hogy "mivel nem lehet kipróbálni, tesztelni, hogy igaz-e az elmélet, ezért nem is igazán tudomány, nincs tudományos alapja".

Ugyanakkor azt is mondják, hogy bár még nem sikerült teljesen meggyőző bizonyítékokkal előállniuk. De ez nem jelenti azt, hogy nem is tudnak majd a jövőben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás stephen hawking univerzum


Megtekintések száma: 100167

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet