Stephen Hawking időutazóknak tartott egy összejövetelt!

2018. február 3., szombat




A világhírű elméleti fizikus megviccelte az időt?

A világ talán egyik legokosabb elméleti fizikusa, Stephen Hawking, aki számtalan nagy fizikai rejtélyt kutatott, és a világmindenséget leíró nagy modell is a nevéhez fűződik.

Korunk agya az időutazásal, és annak lehetséges alapjaival is számtaléanszor foglalkozott.

Így tett néhány évvel ezelőtt is, amikor egy rendkívül érdekes kísérletbe vágott, mely egyszer és mindenkorra bizonyította valami fontosat az időutazással kapcsolatban.

Miről is van szó pontosan?

Nos, a tudós még három éve rendezte meg a partit, de a meghívót csak most töltötte fel a netre, így akik az adott napon megjelentek volna, csak úgy értesülhettek a dologról, hogy a jövőben elolvassák a meghívót, visszautaznak a múltba, és bekopognak az ajtón, de mindez nem történt meg.

Ezzel bizonyította Hawking, hogy nem lehetséges utazni az időben, azt ugyanis elképzelhetetlennek tartja, hogy bárki, aki a jövőben meglátja a meghívót, ne akart volna lejönni.

Vagyis akinek lehetősége lett volna rá, az nem tette meg. Ezzel kísérleti úton bizonyította be, hogy az időutazás nem lehetséges, legalábbis az időben vissazfelé.

"Bulit szerveztem, de a meghívást csak jóval később küldtem ki. Jó sokáig ücsörögtem ott, de senki nem jött el."

Stephen Hawking azt vallja egyébként, hogy az Einstein-féle relativitáselmélet ugyan lehetővé teszi az időutazást, de azt az időutazó nem élné túl, a hatalmas sugárzás miatt, és a féregjárat is összeomlana, amin keresztülhaladna.

Ennek ellenére ő is és sokan úgy gondolják, hogy a jövőbe viszont lehet utazni, ennek hamarosan, akár néhány évtizeden belül szinte semmi akadálya nem lesz.

Ha mondjuk egy nagyon gyors rakétával a fénysebességhez közeli tempóban elrepülünk, majd vissza, a Földön maradó emberek sokkal többet öregednének, mint mi. De a gyakorlatban még ez sem megvalósítható.

Viszont ilyen értelemben napjaink űrhajósai is időt utaznak, hiszen órájuk lassabban jár, mint a Földiek órája.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány stephen hawking időutazás időutazó


Megtekintések száma: 68518





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet