Stephen Hawking: Isten nem létezik, és nem ő teremtette az univerzumot!

2017. november 5., vasárnap
Szerinte valami egészen más miatt jött létre a világegyetem.

A nagy terv címmel Stephen Hawking már írt egy könyvet, amiben pedzegette a kérdést, miszerint Isten valószínűleg nem is létezik.

A könyv központi gondolata az univerzum keletkezése, illetve az, hogy ehhez szükséges-e feltételezni egy felsőbbrendű hatalom, isten akaratát, vagy a fizika törvényeivel magyarázható az ősrobbanás. Hawking könyveiben sokszor ír istenről, de mindig csak metaforikus értelemben.

Szerinte a fizika törvényeit felfoghatja az ember Isten egyfajta észjárásaként.

Azonban ő biztos abban, hogy az ősrobbanást nem maga Isten váltotta ki, így ily módon ebből a szempontból nem is létezik.

Szerinte egyszerűen semmi sem bizonyítja konkrétan, hogy egy egyetemes, óriási intelligenciával rendelkező entitás teremtette és finom hangolta volna az univerzumot.

Hawking a könyvben hosszasan értekezik az M-teóriáról is, ami a húrelmélet speciális formája, és egy 11 dimenziós világegyetemet ír le. Hawking szerint ez az az általános teória, amit Einstein keresett, de nem talált meg.

Egy felsőbb erő jelenléte továbbra sincs kizárva, bár ebben sem feltétlenül hisz.

Az univerzum feltehetően nem intelligens módon jött létre, hanem kémiai és kvantumfizikai módon - állítja.

És fontos hangsúlyozni, hogy ez a professzor véleménye a saját, levont következtetései alapján, amivel nem mindenki ért egyet még a szakmán belül sem.

“Úgy gondolom, hogy az Univerzumot a tudomány törvényei irányítják. Lehet, hogy a törvényeket Isten alkotta, de az Isten nem avatkozik közbe azért, hogy megváltoztassa ezeket a törvényeket” – magyarázta a tudós.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány isten stephen hawking univerzum világegyetem kvantumfizika


Megtekintések száma: 236175

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet