Stephen Hawking nagyszabású űrkutató projektje rábukkant valamire?

2017. május 3., szerda
Közzétették az első eredményeket a Breakthrough Listen projekt kutatásaiból, melyből megdöbbentő adatok láttak napvilágot.

Talán emlékezhetünk még arra, hogy 2015-ben bejelentettek egy igen nagyszabású projektet, melynek keretében a világűr kutatását tűzte ki célul Stephen Hawking, és Yuri Milner orosz milliárdos.

Az egész projekt nem titkolt célja az, hogy megkeresse a földönkívüli létformákat, és felvegye velük a kapcsolatot.

A projekthez fűződik az a technológia kifejlesztésre is, melynek keretében majd nanohajókat küldenek néhány éven belül a hozzánk legközelebb eső Földszerű bolygóhoz, hogy kiderítsék, van-e élet rajta.

A projekt legalább 10 évig fog zajlani, és 100 millió dollárt fog felemészteni.

A hírek szerint Stephen Hawking projektje már most találhatott valami az űs sötétjében.

Az elmúlt két évben az ausztrál Parkes Teleszkóp, az amerikai Green Bank Teleszkóp és a szintén amerikai Automated Planet Finder optikai teleszkóp teljes erőbedobással az űrből érkező rádiójelek gyűjtésére fókuszált, annak a reményében, hogy találnak olyan jeleket, amelyek idegen életformáktól erednek.

Rengeteg adat gyűlt össze, melyet tanulmányozni kezdtek, és nemrégiben kijöttek a nyilvánosságra hozható eredmények.

Ezekből kitűnik, hogy a projekt keretében olyan rádiójelekre bukkanhattak, melyeket érdemes lenne tovább vizsgálni.

Ez ugyan még nem jelenti automatikusan azt, hogy idegen világok üzeneteire, kommunikációjára bukkantunk, de az a tény, hogy a projekt tudósai arra jutottak, hogy ezt a 11 jelet érdemes lenne megvizsgálni, mindenképpen felveti a jelek mesterséges eredetét.

Semmi sem zárható ki a kutatók állítása szerint. Egyelőre korai még idegen eredetű jelekről beszélni, de meglehet az esély arra, hogy ezek valóban mesterséges jelek.

Ezért a projekt keretében ezt a 11 jelet nagyon alaposan ki fogják elemezni, és a teleszkópokat ezen jelek forrásának régióiba fogják irányítani, hátha újabb jeleket fognak.

A csillagok között is érdekes dolgokra akadtak. Eddig a csapat 1709 olyan csillagot talált, ami érdemes a további vizsgálatra.

Az egész projekt annak idején azért is indulhatott el, mert a Tabby-csillag körül szokatlan dolgokat észleltek a csillagászok: a csillag fokozatosan kezdett elhalványodni.

Éppen ezért akkor sokan sejtették, és sejtik ma is, hogy ez csakis idegen tevékenység - egy Dyson-gömb - műve lehet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány idegen civilizációk csillagászat űrkutatás stephen hawking


Megtekintések száma: 70790

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet