Stephen Hawking szerint a Földnek 1000 éve sincs hátra

2016. november 18., péntek




A legendás elméleti fizikus szerint a Földünk a 24. órában van, és ezer éve sincs hátra, mielőtt visszafordíthatatlanul tönkretesszük, ha ne változtatunk ezen.

Stephen Hawking ismét sokkolta a világot egy megdöbbentő, ámde valószínűleg igaz kijelentésével. Nemrégiben az Oxfordi Egyetemen tartott telőadást, ahogy elmondta, aligha lesz újabb ezer éve Földnek és az emberiségnek, így az emberiség utolsó ezer évével gazdálkodunk.

„Továbbra is muszáj az űrbe mennünk, hogy megtaláljuk az emberiség jövőjét. Nem hiszem, hogy túlélnénk a következő ezer évet úgy, ha nem menekülünk el törékeny bolygónkról" – mondta.

Atomháborúk, a globális felmelegedés és a genetikailag megtervezett vírusok fogják kiirtani az emberiséget, de a környezetünk végleges tönkremenetele is nagyban közrejátszhatsz ebben.

A fizikus szerit az elkövetkező 30 év nagy tudományos felfedezéseinek néhánya is potenciális jelölt lehet arra a kataklizmára, mely elhozhatja számunkra a teljes pusztulást. Ezekről egy másik cikkünkben már listát is írtunk.

Már régóta sok kutató próbálta pedzegetni azt, hogy vajon mennyi ideje van hátra az emberiségnek, ha nem képes meglépni azt a technológiai ugrást, mely lehetővé teszi számára más bolygók meghódítását.Könyv nyeremény kód: SH2017F

Ez az egyetlen lépés lehet ugyanis csak az emberiség túlélésének a kulcsa. A Föld előbb-utóbb elhasználódik, és rendelkezzünk bármekkora zöld tudattal is, nem fogjuk tudni egy ponton túl visszafordítani az általunk okozott pusztítást.

Még ha minden jól megy, akkor is 2050-re 9-10 milliárdan is lehetünk a bolygón, holott a Föld számára a legoptimálisabb emberi populációs létszám félmilliárd és egymilliárd közé tehető.

A Föld erőforrásai a hatalmas fogyasztói igények és energiafelhasználása alatt szépen lassan ki fognak merülni.

De vajon mennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy más bolygókra is eljussunk, és képesek legyünk élhetővé tenni azt, vagy élhető kolóniákat létrehozni rajtuk? Stephen Hawking szerint az elkövetkező 100 évben még nem leszünk erre képesek, de 200 éven belül elérhető közelségbe kerülhet más bolygók kolonizálása.

Ez viszont azt eredményezheti, hogy az elkövetkező 150-200 évben nagyon kell vigyáznunk a jövő technológiai felfedezéseivel, nehogy a saját koporsónkat ássuk meg valamelyikkel.

Bármilyen gikszer üt is be, nem leszünk képesek elhagyni a Földet, így az saját bölcsőnk mellett jövőbelin sírunk is lehet.

Ha mondjuk egy genetikailag módosított vírust engednénk önhibánkon kívül szabadon a Földön, az könnyen pokollá változtathatja az egész bolygót. De egy globális világháború kitörése is végzetes következményekkel járhatna, ha nukleáris fegyverekkel vívnánk meg.

Minden azon múlik, mennyire leszünk óvatosak az elkövetkező 200 évben.

Ha ugyanis sikerül átvészelni, akkor onnantól kezdve más planétákat is meghódíthatunk, így esélyeink megsokszorozódnak a túlélésre. Hiszen, ha mondjuk a Földi populációnk váratlanul kipusztulna, a más bolygókra vándorolt emberi kolóniák még fenntartanák az emberi faj túlélésének zálogát.

tudomány az emberiség jövője


Megtekintések száma: 122186





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet