​Súlyos mellékhatások jelentkeztek két alaszkai egészségügyi dolgozónál, miután megkapták a Pfizer-vakcinát

2020. december 20., vasárnap




A New York Times szerint mindkét alkalmazott úgy nyilatkozott: nem akarják, hogy tapasztalataiknak negatív hatása legyen az oltási folyamatra.

Súlyos mellékhatások jelentkeztek két egészségügyi dolgozónál egy alaszkai kórházban néhány perccel azután, hogy megkapták a Pfizer-BioNTech-féle koronavírusoltást.

Kedden az egyiküknél, egy középkorú nőnél, akinek korábban semmilyen allergiája nem volt, anafilaxiás sokk állt be 10 perccel azután, hogy megkapta a vakcinát a juneau-i Bartlett regionális kórházban. Ez az életveszélyes reakció akkor alakul ki, ha a szervezet túlreagálja egy idegen anyag jelenlétét.

A nőnek kiütések jelentek meg az arcán és a törzsén, légzési zavarai támadtak és felgyorsult a szívverése

– írta a New York Times.

Miután a dolgozót a sürgősségi osztályra szállították, kapott egy, a súlyos allergiás rohamoknál szokásos epinefrin-injekciót. Ezután tünetei csillapodtak, majd újra felerősödtek. Ekkor szteroidokat és epinefrin-cseppeket adtak neki. Amikor az orvosok le akarták állítani a csepp-adagolást, a nő tünetei újra megjelentek. Ezután az intenzív osztályra vitték, egész éjjel megfigyelés alatt tartották, és csak szerdára virradóra hagyták el a cseppeket, majd úgy döntöttek, hogy még egy napig mindenképpen bent tartják.

Hasonlóképpen reagált két brit egészségügyi dolgozó is a múlt héten, miután megkapták a Pfizer-BioNTech vakcinát, de azóta már jól vannak.

Egy férfi dolgozó szerdán kapta meg az oltást az alaszkai kórházban. Nála is 10 perc után jelentkeztek a tünetek: megdagadt a szeme, szédült és kaparni kezdett a torka. Őt is a sürgősségi osztályra vitték, epinefrinnel, famotidinnel és difenhidraminnal kezelték, bár ő nem került olyan súlyos állapotba, mint kolléganője. Egy órán belül ki is engedték őt.

A kórházban szerda estig összesen 144 dózist adtak be a dolgozóknak.

A kiadott közlemény szerint mindkét alkalmazott úgy nyilatkozott: nem akarják, hogy tapasztalataiknak negatív hatása legyen az oltási folyamatra.

Anne Zink, Alaszka állam tisztifőorvosa megerősítette: nem terveznek változást az oltások menetrendjén, adagolásán.

Bár az amerikai Pfizer és a német BioNTech cég által kifejlesztett gyógyszer a 44 ezer önkéntessel végrehajtott klinikai tesztelés során biztonságosnak és 95%-ban hatékonynak mutatkozott, az alaszkai esetek fokozhatják a mellékhatásokkal kapcsolatos aggodalmakat. Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy e fejlemények nyomán szigorúbb irányelveket kell követni az oltásoknál, és biztosítani a beoltottak alapos megfigyelését.

Dr.Paul A. Offit vakcina-szakértő, annak a külső tanácsadó bizottságnak a tagja, amelynek ajánlásával az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte a Pfizer-BioNTech-oltás sürgős alkalmazását, közölte, hogy bizonyos óvintézkedéseket máris bevezettek.

Például azt, hogy a pácienseknek az oltás után 15 percig a helyszínen kell maradniuk. Ennek is köszönhető, hogy az allergiás sokkot produkáló nőt gyorsan el tudták látni.

Ő is úgy vélekedett, hogy nem kell szüneteltetni az oltásokat, a kutatóknak azonban mielőbb meg kell találniuk a vakcinának azt az alkotóelemét, amely ezeket a reakciókat kiváltja.

Dr.Jay Butler, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) fertőző betegség-szakértője szerint az alaszkai helyzet megmutatta, hogy a megfigyelési rendszer működik. A CDC előírta, hogy az oltást olyan helyeken adják be, amelyek rendelkeznek a szükséges mentőeszközökkel, az oxigénpalackoktól az epinefrinig, hogy kezelni tudják az allergiás sokkot.

A központ szerint beolthatók a súlyos allergiások is, de őket az oltást követően legalább 30 percig megfigyelés alatt kell tartani.

A gyártók egyébként nem titkolták, hogy kiderülhetnek még menet közben ritka, akár súlyos mellékhatások is, tekintettel arra, hogy a koronavírus-vakcina hírvivő RNS alapú eljárással készült, ami új technológiának számít, és ilyen tömeges alkalmazására még nem került sor. Éppen ezért a beoltottak állapotát a tervek szerint legalább két évig figyelemmel kísérik.

A Pfizer szóvivője máris közölte, hogy felvették a kapcsolatot az alaszkai egészségügyi hatóságokkal, és várják az esetek részleteit, és ha szükséges, módosítják az oltás használati utasítását. Azt már korábban is javallották, hogy az oltóhelyek készüljenek fel anafilaxis kezelésére.

Nagy-Britanniában egy 49 éves, tojásallergiás és egy 40 éves, gyógyszerallergiás nőnél jöttek elő az említett súlyos reakciók.


Megtekintések száma: 2640





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet