Súlyos olajkatasztrófa fenyeget: szakértők kongatták meg a vészharangot!

2019. július 25., csütörtök




Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerint felrobbanhat, és órási környezeti katasztrófát okozhat az az olajszállító hajó, amelyik 2015 óta vesztegel elhagyatottan a jemeni partoknál 

– írja az MTI. 

A hajó tartályaiban csaknem 1,1 millió hordó nyersanyag van.

Mivel a tanker nem üzemel, a tartályokban található biztonsági gázok, amelyek a nyersolajból elillanó robbanékony gázok felgyülemlését gátolják, idővel elszivárognak, ez pedig katasztrofális detonációhoz vezethet.

Mark Lowcock, az OCHA vezetője szerint a szervezet vizsgálócsoportot akart küldeni az ellenőrzés alatt álló helyszínre, de nem tudta megszerezni az ehhez szükséges engedélyeket.

A SAFER nevű olajszállító a Vörös-tenger partjainál fekvő Rász Ísza kikötőjének közelében vesztegel, a térség a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen lázadó húszik ellenőrzése alatt áll.

Lowcock úgy véli, hogy az Irán által támogatott milíciák szándékosan késleltetik a helyzet felmérését.

A lázadópárti al-Maszíra televízió szerint a húszik a vizsgálócsoport beengedéséért azt kérik, hogy eladhassák a tankerben lévő olajat.

A hajó felrobbanása súlyos helyzetet alakítana ki.

A képzeletükre bízom, milyen károkkal járna egy ilyen katasztrófa a környezetre, a hajózási útvonalra és a világgazdaságra nézve”

– tette hozzá Lowcock.

A hajó a polgárháborút megelőzően a jemeni állami olajvállalat tulajdonában állt. 

A tartályaiban lévő olaj értéke akár a 60 millió dollárt (körülbelül 17 milliárd forint) is meghaladhatja.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány durva


Megtekintések száma: 41344





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet