​Súlyos probléma került elő a vakcinákkal kapcsolatban

2020. szeptember 4., péntek
Több milliárd ember beoltását teszi lehetetlenné egyetlen dolog: a hűtőkapacitások hiánya.

A világ népességének nagyjából kétharmada él olyan helyen, ahol a koronavírus elleni vakcinához való gyors hozzájutást jelentősen nehezítheti majd, hogy nem áll rendelkezésre a vakcinák szállításához szükséges infrastruktúra.

Konkrétan az oltás fagyasztásához szükséges berendezések hiányoznak 

– derül ki a DHL és a McKinsey új közös tanulmányából.

Az érintett afrikai, latin-amerikai és ázsiai országokban főleg a vakcina kórházakba és oltóközpontokba szállítása és a helyszínen való tárolása ütközik majd technikai akadályokba, ezért a jelenlegi felszereltség mellett a becslések alapján körülbelül 25 fejlett ország 2,5 milliárd lakosához jut majd csak el gond nélkül a fagyasztott oltóanyag

– írja a g7.hu.

A DHL logisztikai cég már több ország kormányával tárgyal arról, hogy miként lehetne a hiányzó kapacitásokat gyorsan felépíteni.

A vakcinák hatásmechanizmusa nem mind ugyanolyan technológián alapul, de számos ígéretesnek tűnő oltóanyag mRNS-alapú, ami csak nagyon alacsony hőmérsékleten szállítható.

A DHL becslései szerint 2 és 8 fok közötti hőmérséklettel számolva, a jelenleg rendelkezésre álló infrastruktúra alapján a világ népességének 70 százalékát, nagyjából 5 milliárd embert lehetne oltásssal ellátni.

A legrosszabb infrastruktúra Afrikában van.

A tanulmány szerint a kiszállításhoz jelentős légi közlekedési kapacitásra is szükség lesz, a következő két évben 15 ezer repülőúttal számolnak, de a helyzetet nehezíti, hogy a járvány miatt jelenleg sok olyan utasszállító járat marad ki, amely csomagot is szállít.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2911

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet