Sütőport tud előállítani szén-dioxidból egy indiai üzem

2017. január 5., csütörtök




Egy új, a légkör tisztulását segítő világszerte elterjedt eljárás válhat belőle.

A felmelegedés elleni technológiák úttörője

A globális felmelegedés elleni küzdelemben nem szeretne alulmaradni az ember, noha nemrég megírtuk, hogy vesztésre áll. Bár az ózonlyuk az elmúlt években úgy tűnik, hogy gyógyulásnak indult, a globális felmelegedés mértéke egyre gyorsuló ütemben zajlik.

Ráadásul az időjárás is egyre szélsőségesebb, és ezeket az extrém időjárási körülményeket már mi, átlagemberek is a bőrünkön érezzük.

Nemrégiben azonban több olyan fejlesztés és tudományos felfedezés látott napvilágot, melyek reményt jelenthetnek a felmelegedés elleni harcban.

Vagy legalábbis abban, hogy a globális felmelegedésért okolható legfőbb üvegház gázt, a szén-dioxidot kivonjuk a légkörből.

Az egyik ilyen remek és egyben hihetetlen kezdeményezés egy indiai üzem érdeme, ahol rájöttek, hogyan lehet szén-dioxidból egyszerű, konyhában is felhasználható sütőport készíteni.

Ez egy légkör tisztulását segítő globális, egész világon elterjedt procedúra lehet. Sok kicsi sokra megy, és ha minden városban ezt a technológiát használnák sütőpor előállítására, az nem csak gazdaságos lenne, de egyre csökkentené évről-évre az üvegházhatást.

Szén-dioxidból sütőpor

A Tuticorin Alkali Chemicals, az indiai Tamil Naduban székelő műtrágyagyártó cég a saját széntüzelésű kazánja által generált szén-dioxidot alakítja át szódává.

A világon valószínűleg először használt eljárás folyamán a szénből elfogják a szén-dioxidot és még más szennyezőanyagokat is, ezeket sóval és ammóniával együtt egy keverőkamrába eresztik, és így szódabikarbónát hoznak létre.

A technológia egy nemrég indult startup nevéhez fűződik. A Tuticorin Alkai Chemicals egy igazi úttörő vállalat szeretne ugyanis lenni a globális felmelegedés elleni harcban.

A cég szerint a jövő küzdelmének sikere egyértelműen abban áll, hogy megpróbálják lassan fokozatosan kivonni, és újrahasznosítani, vagy átalakítani a légkörben jelenlévő szén-dioxid mennyiséget.

A kutatók és a környezetvédők úgy vélik, hogy az ilyen anyagok rabul ejtése és elkülönítése lehet a kulcs, hogy a globális felmelegedést ellenőrzés alatt lehessen tartani, legalább amíg a tudósok meg nem találják a módját, hogy fel lehessen hagyni a fosszilis tüzelőanyagok használatával.

Éppen ennek köszönhető ez a nagy sietség, hogy a szén-dioxid kézre kerítését és szeparálását lehetővé tevő, olcsó technológiákat dolgozzanak ki.

Óriási számok

Nagyon hatékony ez a módszer, és amellett, hogy hasznos dolgot állítanának elő vele, nagy mennyiségben tudna szén-dioxidot kivonni a légkörből. Az előzetes kalkulációk alapján legalább 60.000 tonnát fog átalakítani sütőporrá.

Ha pedig arra számítunk, hogy az elkövetkező 5-10 évben az egész világon megjelenhetnek a mintájára hasonló "üzemek", akkor a kutatók becslése alapján 30-40 éven belül akár meg is állíthatnánk, vagy nagyon lelassíthatnánk a szén-dioxid szint növekedését a levegőben.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 47803





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet