Svédország kihátrál: összeomolhat az unió migráns-terve?

2018. május 20., vasárnap




Elege van a népnek. Jöhet a lázadás az EU többi országában is!

Úgy tűnik, hogy mindne megváltozhat, és az Unió atomjaira hullhat szét. Annál is inkább, mert a korábban a nyíltan bevándorlástz támogató Svéd kormányról is lehullt a lepel.

Ez azt jelenti, hogy az ottani polgárok a magyarokhoz hasonlóan átlátnak a médiapropagandán, és azokon a hazugságokon, amiket a bevándorlással kapcsolatban terjesztenek.

Az embereknek elegük lett a bevándorlásból, ez egyúttal azt is jelenti, hogy széthullik az EU terve a bevándorlókkal való elárasztására a világnak.

Pontosabban itt még nem tartunk, de a svédeknél kezdenek ébredezni az emberek, és szembefordulhatnak az EU-val.

Vagyis a nyugati liberális Európa napjai meg vannak számlálva. De mi is történt pontosan és miért ekkore jelentőségű a dolog?

Alig négy hónap múlva választásokat tartanak Svédországban, úgyhogy a pártok már gőzerővel kampányolnak. Természetesen Svédországban is megfigyelhető az a tendencia, ami a 2017-ben választásokon átesett országokra jellemző:

A bevándorlás az egyik legfontosabb témakör.

Hasonlóan Németországhoz, Svédország volt az, amelyik a legfelelőtlenebb módon kezelte a migrációs válságot. A több százezer új jövevény befogadása olyan következményekkel járt, mint a szociális rendszer megterheltsége, és a közbiztonság katasztrofális mértékű romlása.

A kormányzó szociáldemokraták a kezdetben a merkeli taktikához nyúltak, és cenzúrába fogtak – igaz, sokkal nagyobb fordulatszámon. Ha egy rendőr például a bevándorlás és a romló bűnözési statisztikák közti összefüggésre hívta fel a figyelmet, hamarosan az állása miatt kezdhetett el aggódni. Ha hivatalos statisztikákat akarunk látni arról, hány bűncselekmény köthető migránsokhoz, nem tudnánk. Még külön kategória is született “véleménybűncselekményeknek”.

A kemény cenzúragépezet mögött a szociáldemokraták természetesen abban bíztak, hogy a bevándorlókat politikailag aktivizálhatják, és becsábíthatják őket a baloldalra. Még a legpesszimistább becslések szerint is 250 000 új szavazatotjelentene ez a jelenlegi kormánypártoknak.

Hirtelen elkezdtek önkritikát gyakorolni. Elismerték például, hogy a kormánypártok bevándorláspolitikája drasztikus változtatást igényel. Céljuk ezzel az volt, hogy kifogják az SD vitorlájából a szelet, és esetleg visszacsábíthatnak szavazókat a bevándorlásellenes párt táborából.

A kutatás kimutatása szerint az SD népszerűsége ugyanis már 23 százalékon áll, azaz fej-fej mellett állnak a szociáldemokratákkal. Nagyon egyszerűen megmagyarázható az eredmény egy svéd politológus szerint: a választók azt látják, hogy az SD következetesen képviseli a bevándorlásellenességet, ezt a témát ők uralják. A kormánypártok ellenben csak a választás közeledtével kezdték hangoztatni a migrációkritikus álláspontot, így kevésbé hitelesek.

Ez azért rossz hír a szociáldemokratáknak, mert a legutóbbi kutatások szerint a szavazókat a bevándorlás témaköre foglalkoztatja a leginkább.

Természetesen mindennek a végkimenetelét lehetetlen megbecsülni, ám az tény, hogy a skandináv államban is teljesen átrajzolta a politikai diskurzust a migráció.

Korai tehát még bármit kijelenteni. Épp ezért kétesélyes Európa jövője. Sokan azt remélik, hogy a magyarországi retorika, azaz a nyílt bevándorlással szembeni józan fellépés elterjedhet, és még megmenekülhet a kontinens.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 6399





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet