​Szakember: „Sokkal egészségesebb a tejberizs a gyereknek, mint a kereskedelemben található legtöbb gabonapehely!”

2023. június 12., hétfő




Modern korunk trendjei behálózzák egész életünket és ez alól nem képeznek kivételt a gyermekeink étrendjében eszközölt változások sem. Az új táplálkozási szokások azonban egyáltalán nem jók, sőt egyenesen egészségtelenek.

A táplálkozási szakemberek szerint, ha már változtatni szeretnénk a kicsik étkezéséhez szükséges összetevőkön, jó lenne, ha mindezt okosan tennénk és főleg az ők egészségük érdekében.

Például egy tejberizs reggelire történő elfogyasztása, sokkal egészségesebb, mint bármelyik reklámban szereplő gabonapehely.

“A gyermekeknek, ha csak nem indokolt, semmilyen körülmények között nem szabad diétásan étkezniük, mert a növekedésükhöz zsírokra van szükségük. A diétás étrend egészségtelen. 

A zsír a növekedés nélkülözhetetlen alapja, és a gyermekeknek inkább zsírosan kellene étkezniük.

Mind ehhez azonban minőségi zsírra van szükségük. Kötelező módon vajat kell fogyasztaniuk, zsíros tejet kell inniuk. Nem véletlen, hogy a gyerekek inkább a hasábburgonyát részesítik előnyben. 

Zsírra van szükségük a növekedéshez, de a gyermek idegrendszere is zsírt használva tud fejlődni. Semmilyen formában nem arra kell szoktatnunk, hogy diétásan étkezzenek, hanem arra kell megtanítanunk, hogy minden étkezésnél zöldség is legyen a tányérunkon.” – magyarázza Mihaela Bilic orvos.

A szakember szerint a gyerekeknek nincs szükségük cukros gabonapelyhekre.

“A házi készítésű édességek nem ártanak, ha mértékkel fogyasztanak belőle és mint mondtam, a gabonapelyhet, cseréljük le a hagyományos és sokkal egészségesebb tejberizsre. 

Mindezek mellett, én az otthoni főzést részesítem előnyben. 

A reggeliző pelyheket az amerikaiak találták ki, amikor felismerték, hogy egy nagy nemzetet könnyebb ellátni olcsó termékkel, majd ezek után még cukrot is adtak a szinte kötelezővé vált amerikai reggelihez. Ezek a termékek azonban semmi egészségügyi előnnyel nem rendelkeznek.” – mondja az orvos.

“A gyereknek inkább adjunk egy szelet kenyeret vajjal és lekvárral, amely a kalória számát tekintve megegyezik a gabonapehelyével. Egyébként is a gabonapehely csak egy jó üzleti fogás. Az egészség érdekében vissza kell térnünk az egyszerűséghez.”

– mondja Mihaela Bilic, táplálkozási tudós.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 30873





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet