​Szándékos volt a katerdális tűz Franciaországban: valaki begyújtotta...

2020. július 18., szombat




A nyomozásról a BBC is beszámolt.

Gyútogatás állhat a Saint-Pierre-et-Saint-Paul katedrálisban ma reggel felcsapó lángok mögött

– írja a BBC a Pierre Sennes ügyészre hivatkozva, aki azt is elárulta, hogy három különálló kiindulópontot találtak, és nyomozást indítanak az ügyben.

A reggeli órákban kialakuló tűz elpusztított több festettüveg ablakot, illetve teljesen felemésztette a katedrális 15. században készült nagy orgonáját.

Laurent Ferlay tűzoltóparancsnok szerint a lángok pont az orgonára koncentrálódtak, és a tüzet időközben már sikerült megfékezni

. A szakember szerint koránt sincs szó olyan károkról, mint tavaly a Notre Dame esetében – az épület tetejét például egyáltalán nem érintették a lángok.

A Nantes városban található Saint-Pierre-et-Saint-Paul katedrális szombat reggelre virradóra gyulladt ki, és a reggel nyolckor riadóztatott hatvan tűzoltó egész délelőtt az oltással foglalkozott.

A katedrálist II. Ferenc rendeletére kezdték el építeni 1434-ben. 1971-ben egyszer már megkárosította tűzvész, de újjáépítették. 

Az öthajós katedrális belmagassága 37,5 méter, magasabb mint a Notre-Dame-é Párizsban. Itt látható II. Ferenc és felesége síremléke, amely Bretagne-i Anna rendelésére készült 1502 és 1507 között, ezek eredetileg egy másik templomban voltak elhelyezve, de a forradalom idején a város főépítésze darabokra szedte és elrejtette, 1817-ben állították fel újra, ekkor már a katedrálisban.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 16673





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet