Szemek nélkül is 100-szor érzékenyebb a fényre ez a különös élőlény, mint az ember

2016. december 1., csütörtök
Az ultraibolya fényben kékes színben pompázó, milliméteres méretekkel rendelkező élőlény annak ellenére képes sokkal intenzívebben érzékelni a fényt, hogy nincs egyetlen látószerve sem.

Tudtad, hogy létezik a bolygónkon egy olyan élőlény, mely szemek nélkül is sokkal jobban képes érzékelni a fényt és a fotonokat, mint az emberi szem?

Elsőre furcsának hangozhat, de így van. A természetben számtalan olyan lény található, melyek rendelkeznek bizonyos különlegesnek tűnő képességekkel, mint amilyen ez az állat, vagy élőlény is.

Ezek az alig egy milliméter hosszúsággal rendelkező állatkák, vagyis fonálférgek legalább 100-szor érzékenyebbek a fényre. 2008-ban figyeltek fel először arra a kutatók, hogy ezek az apróságok kerülték a föld azon részeit, ahová lejutott az ultraibolya sugárzás.

A fonálférgek ugyanis érezték ezt, egy különleges hatásmechanizmus során képesekké váltak arra, hogy mélyen a föld alatt is érzékeljék a napból érkező foton részecskéket.

Sokáig kutatták annak az eredetét, hogy hogyan, és miként tett szert erre a különleges képességre az élőlény. Egészen 2012-ig nem is voltak biztosak a kutatók a dolgukban, azután megtörtént a nagy áttörés, ér rájöttek, hogy egy LITE-1 nevű fehérjét állít elő a fonálféreg szervezete.

Ez a fehérje azért fontos, mert ez felel azért, hogy a fény nem látható részecskéit is képes érzékelni, még úgy is, hogy több méter mélységben van beágyazva a föld alatt.

Az emberekben, és az emlősökben nem található meg ez a fehérje, így nem alakult ki a képesség, mi, és a legtöbb állat ezért csak a látható fénytartományban érkező fotonokat tudjuk érzékelni.

A kutatók sok értékes információhoz jutottak hozzá az állat tanulmányozása során, és úgy sejtik, hogy az emberekben is termelődik olyan fehérje, ami ehhez hasonló tulajdonságokkal ruházhatná fel a gazdáját némi genetikai módosítás után.

tudomány érdekes érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 63584

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet