​Szeptemberben Földközelbe érkezik egy aszetroida, akár be is csapódhat

2020. július 14., kedd
Habár ezek az adatok átlagosnak mondhatóak egy űrbéli kődarab kapcsán, a rémisztő az egészben az, hogy kozmikus szinten karnyújtásnyira lehet csupán tőlünk.

Az amerikai űrhivatal szerint az aszteroida szeptember 1-jén 16:49-kor repülhet el mellettünk.

A 2011 ES4 0,00048 csillagászati egységre, vagyis egészen pontosan 71 805 kilométerre lesz a Földtől, ami azt jelenti, hogy a 380 ezer kilométerre lévő Holdhoz viszonyítva igencsak veszélyes zónába került.

A NASA nem véletlenül figyeli tüzetesebben az aszteroidát:

Ugyanis a CNEOS, azaz a Földhöz közeli kozmikus objektumokat vizsgáló központ adatai alapján is potenciális fenyegetésként vehetjük az űrsziklával való találkozást.

Még mielőtt azonban pánikba esnénk, fontos megjegyezni, hogy planétánk pályáját mindezek ellenére nem fogja keresztezni.

A Nap körül keringő kisbolygó olyan messze lesz tőlünk, hogy egyáltalán nem kell tartanunk egy esetleges ütközéstől.A CNEOS a 2011 ES4-et az Apollo aszteroidák csoportjába sorolta.

Ezen objektumok fő tulajdonsága, hogy rendkívül széles pályát írnak le a Naprendszerben, így minimális az esélye egy tragikus kimenetelű kontaktusnak.

Igaz, hogy időről időre egybeeshet a keringési ívük a Földével, viszont ahhoz, hogy valós veszélyt jelentsenek, jóval közelebb kéne merészkedniük.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 86411

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet