​Szerbiában is nőtt a fertőzöttek száma, Oroszország és Puytin "kivár"

2020. augusztus 23., vasárnap
Nem javult, de nem is romlott a járványhelyzet a napokban a Nyugat-Balkánon, a térség országainak többségében továbbra is száz feletti a napi új fertőzöttek száma.

A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 852-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 26-tal a halottak száma - derül ki az MTI összefoglalójából.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 170-nel 30 548-ra, Koszovóban 169-cel 12 337-re, Észak-Macedóniában 159-cel 13 467-re, Bosznia-Hercegovinában 318-cal 17 711-re, Montenegróban pedig 36-tal 4313-ra nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában hárommal 695-re, Koszovóban kilenccel 457-ra, Észak-Macedóniában hattal 563-ra, Bosznia-Hercegovinában hattal 531-re nőtt, Montenegróban pedig kettővel 84-re nőtt.

Stabil a járványhelyzet Moszkvában, de nem a koronavírus hátrál, az általános vakcináció kezdetére pedig még egy hónapig várni kell - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere vasárnap a Rosszija 1 televíziónak.

A helyzet a stabilitás szempontjából jó, mert gyakorlatilag alig maradt korlátozás, a városban de nem gyorsult fel a járvány terjedése. Ugyanakkor naponta mintegy hétszáz új beteget diagnosztizálnak és három-négyszáz ember kerül kórházba.

Ez azt jelenti, hogy a probléma megmarad, legalább a tömeges vakcinációig. De akkor is be kell majd tartani az óvintézkedéseket - mondta Szobjanyin, aki szerint a védőoltások beadása több hónapig is eltart majd.

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter a Zvezda tévécsatornán azt ígérte, hogy az év végéig havi 1,5-2 millió dózisra fogják felfuttatni a Covid-19 elleni vakcina gyártását, majd a termelést havi 6 millió adagra fogják bővíteni. A gyártók elsősorban a hazai igényeket fogják kielégíteni.

A VCIOM állami közvéleménykutató intézet hétvégén közölt felmérése szerint az oroszok 52 százaléka nem kívánja magát beoltatni az augusztus 11-én Szputnyik V néven bejegyzett vakcinával és csak a 42 százalék lenne hajlandó erre. Valerij Fjodorov, az intézmény vezetője szerint az emberek félnek az oltóanyagtól és bizalmatlanok vele szemben

- írta az MTI.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 18332

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet