​Szerdán elindul a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

2022. április 26., kedd




Levélben fogja értesíteni az eljárás elindításáról a magyar kormányt az Európai Bizottság. A válaszra három hónapja lesz Orbánéknak.

Az Európai Bizottság szerdán fogja jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, és Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a hivatalos írásbeli értesítést a magyar kormány illetékeseinek – írja a Népszava. A cikk szerint egy 6-9 hónapig tartó folyamat veszi kezdetét és a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztése vagy zárolása mellett dönthet, ha bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke három hete jelentette be, hogy aktiválják a mechanizmust.

A Népszava ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a levél elküldése nem azt jelenti, hogy az EB már eldöntötte, feltétlenül pénzbüntetést fog kiszabni Magyarországra. A kapcsolatfelvétellel első körben nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy tartsa tiszteletben a közösségi értékeket és szabályokat, és ezt figyelembe véve módosítsa a törvényeket.

A lap információi szerint a most elküldendő levélben az Európai Bizottság a közbeszerzések anomáliáira, a mezőgazdasági földeladások visszásságaira és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságaira fogja felhívni a figyelmet. A válaszadásra a magyar kormánynak maximum három hónapja lesz.

Két hete az Általános Ügyek Tanácsának ülésén a magyar jogállamiság is téma volt. Az igazságügyért felelős európai biztos, Didier Reynders Magyarországgal kapcsolatban kritizálta az igazságügyi rendszert, a korrupció elleni harcot, a média függetlenségét és a fékek és ellensúlyok rendszerét.


Megtekintések száma: 13774





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet