Szeretnéd, ha 5 évvel fiatalabb lenne az agyad?

2017. január 9., hétfő
Egy tanulmány szerint megvan a titok, mivel tarthatod bizonyítottan fiatalod az agyad!

Az örök fiatalság vágyálma

Bizonyára te is úgy vagy vele, hogy sok mindent megadnál azért, ha tudnád, hogyan tarthatod magad fiatalon. Ma már rengetek különféle kozmetikai eljárás és kezelés létezi, melyekkel, nagyságrendekkel lehetsz képes fiatalítani külsődön.

Azonban a szellemi frissességet nem lehet holmi külső "mázzal" kijátszani. Bár erre is léteznek szájon át bevehető szerek, tabletták és vitaminok, ráadásul ezek egy része bizonyítottan hatékony lehet, a legtöbb ilyen költséges, és nem mindenkinél éri el ugyanazt a hatást.

Azonban egy nemrég megjelent tanulmány kísérleti eredményekre alapozva kijelenti, mi a titka, hogy legalább 5 évvel megfiatalítsd az elmédet.

A tanulmányba mintegy 3000 kínai felnőttet vontak be, akik életkora meghaladta a 65 évet. A résztvevők 60 százaléka mondta, hogy ebéd után 30-90 percet szunyókál.

Tanulmány bizonyítja, mi a jó módszer elménk fiatalítására

Az alanyoknak alapvető matematikai feladatokat és memóriateszteket adtak, hogy felmérjék a kognitív képességüket.

A rengeteg vizsgálat során kiderült, hogy azok a résztvevők teljesítettek a legjobban, akik legalább egy órát aludtak étkezés után.

Azoknál ellenben, akik nem pihentek az étkezés utáni időszakban, azoknak jelentősen csökkent a teljesítmény mentálisan, és kognitív szempontból is, valamint azoknál is, akik egy óránál kevesebbet vagy többet szundikáltak étkezés után.

Azoknál, akikre ez kedvezőtlenül hatott, kiszámolták, hogy a mentális képességek legalább annyira lecsökkentek, mintha 5 évet öregedett volna az agyuk. Vagyis ez azt jelenti, hogy a napi 1 órát étkezés utáni alvással 5 évet képes lehetsz te is fiatalítani az elméden.

Nem tudni, miért van így

Azt már persze a tudomány régóta tudja, hogy a kognitív képességek mivolta, minősége és gyorsasága összefüggésben van a pihenéssel, de a folyamatok pontos hatásmechanizmusa még nem teljesen tisztázott.

Az ebéd utáni egy óra alvás jótékony hatásáról nem kisebb történelmi személyiség, mint Winston Churchill is megemlékezett.

Már ő is tisztában volt vele, hogy mennyire jótékony hatású. A kutatások most arra fognak irányulni, hogy pontosan miért van ez így, és mi állhat az összefüggés mögött.

egészség életmód egészség megelőzés


Megtekintések száma: 58322

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet