Szerinted mi látható ezen a képen?

2016. november 19., szombat




A természet leleményességéről árulkodik ez a valami, ami elsőre úgy néz ki, mint egy levél, de vajon közelebbről is szemügyre véve vajon rájövünk-e, hogy pontosan mi ez?

A természet sokszor képes megviccelni az embert. Egyes állatok olyan tökéletes szintre emelték az álcázás tudományát, hogy akkor sem vennénk észre őket, ha leülnének mellénk.

Minden faj más-más okból fejlesztett ki magának olyan bundát, védőréteget vagy kültakarót, mely beleolvasztja őt a környezetbe.

A puma, a leopárd, vagy az oroszlán azért olyanok, amilyenek, hogy ne vegye őket észre a préda. A túlélésük záloga ez, hiszen ha már messziről kiszúrnák őket a gazellák, akkor az évmilliók alatt már régen kipusztultak volna.

A kaméleont, és más szín, és mintázat váltó hüllőket szintén a túlélés vitte rá arra, hogy kifejlesszék képességüket.

A mostani képen szereplő valami ezek után már kitalálható, hogy egy élőlény, nem pedig egy levél. Ráadásul nem is akármilyen lény. Soha nem találnád ki, de ez nem más, mint egy pók.

A tudomány jelen állása szerint az egyetlen olyan pók, amely egy kissé száradt, lelógó levélnek tetteti magát.

A felfedezést a közelmúltban ismertették egy tanulmányban, a fajt azonban még nem írták le és nem is nevezték el. Annyi bizonyos, hogy az élőlény a keresztespókfélék családjába tartozó alcsalád, az Araneinae egyik nemébe, a Poltyinibe sorolható.

A rovaroknál igen gyakori az, hogy különféle növénynek álcázzák magukat a túlélésük vagy épp a vadász életmódjuk érdekében.

Ez a pókfajta azonban rendkívül egyedi, soha nem látta még olyan rovart, ami ennyire tökéletes szintre fejlesztette volna az álcázás módszereit.

A nőstényt egy ágon találták meg elpusztult levelek közt, pókháló nélkül. A kutatók megállapították, hogy az állat háta zöld, és az élő levelekre, míg a teste többi része barnásabb, és az elhalt növényrészekre emlékeztet. A nőstény potrohából egy szárszerű szőrős testrész állt ki.

Az különleges pók megismeréséhez újabb kutatásokra lesz szükség. Ez azonban nem lesz egyszerű, mivel remek rejtőzködő képessége és éjszakai életmódja miatt nem csak a veszélyes ragadozókat, de a tudósokat is képes elkerülni.

Az azonban biztosra vehető, hogy egy eddig ismeretlen fa tagjára bukkanhattak rá. Nem sokkal később a helyszínen találtak egy hímet is belőle, így egyre valószínűbb, hogy egy rejtett kolóniájuk élhet ott.

érdekes hihetetlen érdekesség természet élővilág


Megtekintések száma: 61285





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet