​Szétroncsolja a daganatos elváltozásokat okozó fehérjéket az új rákgyógyszer

2021. április 19., hétfő
Német kutatók egy teljesen új készítményt hoztak létre, amellyel valóságosan darabokra apríthatják a rákbetegségek kialakulásában közrejátszó proteineket.

Egyes fehérjék nagyobb koncentrációban hozzájárulhatnak a tumorok fejlődéséhez – az egyik ilyen proteint, az úgynevezett Aurora-A kinázt már régóta ismerik az orvosok. Ezt a molekulát bizonyos mellrák és prosztatarák, valamint leukémia és neuroblasztóma esetén túlzott mennyiségben termeli a szervezet.

A Nature Chemical Biology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy ezen tumorokat generáló proteinek elpusztításával lehetséges gyógymód alakítható ki a rákkal szemben.

Az eddigi gyógyszerek általában úgy működtek, hogy a szóban forgó fehérjék kiválasztását csupán lelassították, ezáltal nem veszítették el funkciójukat, a daganatok pedig képesek voltak tovább növekedni.

“Az Aurora-A kináz sokkal magasabb koncentrációban van jelen rengeteg rákszövetben az egészséges sejtekhez viszonyítva, a prosztataráknál például kulcsfontosságú szerepet játszik. Az Aurora-A kináz blokkolása magában nem egy ígéretes megközelítés, amit a klinikai tesztek is bizonyítottak.”

mondta Stefan Knapp, a publikáció főszerzője.

Az új kutatás során a Würzburgi Egyetem és a Frankfurti Egyetem tudósai PROTAC névre keresztelt kísérleti gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek teljesen lebontják az egyes proteineket. Az egyik ilyen PROTAC készítményről kiderült, hogy különösen hatékony az Aurora-A kinázra nézve.

“A tumornak daganatot előidéző fehérjékre van szüksége – ezt úgy kell elképzelni, mint a lapokat egy könyvben. A PROTAC lényegében kiszakítja az Aurorát tartalmazó lapokat, és elpusztítja őket mindenféle külső segítség nélkül, így a visszamaradt proteinek jelentősen szétszakadhatnak.”

magyarázta Elmar Wolf, a tanulmány társszerzője.

Laboratóriumi körülmények között a PROTAC-kal az összes Aurora-A kináz molekulát le tudták bontani, ezáltal kikényszerítették a ráksejtek halálát. Habár meglehetősen ígéretesnek tűnnek az előzetes eredmények, a kutatócsapatnak először állatokon, majd később embereken is tesztelnie kell a gyógyszer effektivitását.


Megtekintések száma: 48349

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet