Szibériában fogják létrehozni a klónozott őslényeket felvonultató Jurassic Parkot!

2018. szeptember 7., péntek




Tudósok több tízezer évvel ezelőtt kihalt állatokkal kísérleteznek már most is a tundrán létesített kutatólaborokban!

Augusztusban egy rendkívül jó állapotban konzerválódott csikótetem került elő a szibériai Bagataj-kráterből. A példány egy már kihalt fajhoz tartozott, és mintegy 30-40 ezer éves.

Az orosz Északkeleti Szövetségi Egyetem munkatársai a dél-koreai Hvang Vu-szookkal úgy döntöttek, megpróbálják klónozni a lovat – írja az IFLScience.

Hvang hosszú időn át az őssejtkutatás elismert szakértője volt, egészen egy 2005-ös botrányig. 

Ekkor a kutató elismerte, hogy számos etikai vétséget vétett az emberi petesejtekkel és embriókkal folytatott kísérletei során, ráadásul adatai nagy részét is meghamisította a klónozáshoz használt szomatikus sejtmagtranszferrel (SCNT) végzett kutatásaiban.

Hvang az eset után a magánszektorban kezdett el dolgozni, majd 2012-ben megalapította a Szooam Biotechnológiai Kutató Alapítványt. A vállalat főként háziállatok klónozásával foglalkozik.

Amennyiben sikerül találnunk egy sejtet, mindent megteszünk, hogy klónozzuk a különleges állatot

– nyilatkozta Hvang a legújabb projektről.

A fagyos környezetben eltöltött évezredek bizonyára nem kedveztek a sejtek életben maradásának. Hvang egyik kollégájának ugyanakkor korábban már sikerült élő sejtet kivonnia egy hűtőben tárolt kutyából, az állatot pedig utóbb klónozni is tudták. A szakértők bíznak benne, hogy az ősi csikó esetében is sikert érhetnek el.

Ha ki tudták nyerni a sejtet, a kutatók SCNT-vel fogják klónozni a lovat: sejtmagot tartalmazó genetikai anyagot fognak elhelyezni olyan petesejtekben, melyeket rokon állatoktól vettek.

A jelző molekuláknak köszönhetően az ily módon kezelt petesejtek úgy fognak viselkedni, mint egy embrió. Az embriókat aztán nőstény lovakba fogják beültetni.

Hvang szerint amennyiben sikerült klónozniuk a csikót, azzal fontos lépést tehetnek a gyapjas mamut feltámasztása felé.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen dinoszauruszok jurassic park őslények


Megtekintések száma: 16759





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet