Szinte biztos, hogy lehet ehető növényeket termeszteni a Marson

2016. június 27., hétfő




Holland kutatók reprodukálták a marsi talajt annak érdekében, hogy bebizonyítsák, lehetséges ehető növényt termeszteni benne. A kísérlet megdöbbentő eredményekkel zárult.

Az ötlet, hogy zöldségeket, gyümölcsöt termesszenek a Marson, nem újkeletű. A Sci-fi írók gondolataiban már évtizedekkel ezelőtt  megszületett, a tudósok pedig az elmúlt egy évtizedben kezdtek egyre komolyabban foglalkozni a témával.

A jövőben tervezett első emberes Mars utazások  kulcsfontosságú eleme lehet az, hogy mit vagyunk képesek majd ott helyben megtermelni.

A Norvégiában található Wageningen University munkatársai éppen ezt a kérdést szerették volna alaposan megvizsgálni egy rendkívüli kísérletsorozattal.

mars-felszin

Azt szerették volna megvizsgálni, hogy képesek lennének-e a jövőben a Marsra látogató űrhajósok a marsi talajban bármit is megtermelni.

Ehhez sikerült előállítaniuk egy olyan speciális talajt, mely nagyon-nagyon közel áll összetételben a marsi talajhoz, voltaképpen sikerült reprodukálniuk azt.

marsi-farmergazdalkodas

A kísérlet előtt nem számítottak rá, hogy képes lesz növény megélni benne, de az eredmények még a legvadabb képzeletüket is felülmúlták.

A marsi talajban ugyanis nemcsak képes volt megélni a legtöbb zöldség, és így növekedésnek indulni, hanem a megérett termés teljesen ehető volt, és nem tartalmazott semmiféle egészségre káros anyagot.

Ahogyan Matt Damon, a Mentőexpedíció című filmben képes volt krumplit termeszteni a saját ürülékével megtrágyázott marsi földben, úgy ez a valóságban is minden bizonnyal lehetséges.

A kísérletsorozatban termesztett retket és borsót el is fogyasztották a kutatók később, mely szerintük kellően ízletes és zamatos volt ahhoz, hogy megfelelő táplékékforrásként szolgáljanak egy esetleges jövőbeni Mars kolóniának.

termesztes-a-marson

Az emberiség egyre nagyobb léptékben tervezi egy esetleges emberes Mars utazás technikai és tudományos alapjait.

Óriási előnye és jelentősége lenne, ha ismét új égitestre léphetne az ember, ráadásul rengeteg olyan rejtélyes dolog végére tudnánk pontot tenni a vörös bolygóval kapcsolatban, amire ezidáig nem tudtunk.

tudomány mars marskutatás


Megtekintések száma: 6873





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet