Szintetikus alapú életformákat állítottak elő

2017. január 24., kedd
Elképesztő áttörés az élet létrehozására tett kísérletekben. Tudósoknak először sikerült szintetikus DNS láncolattal rendelkező életformákat létrehozniuk.

Az emberi sejtek megismerése, és a DNS genetikai kódjának feltárása óta az emberiség egyre inkább játszadozik a gondolattal, hogy életet teremtsen.

Ma már ez lehetséges, képesek vagyunk kisebb-nagyobb életformákat előállítani, akár a semmiből, de még többnyire szerves anyag felhasználásával.

Egy ideje már azt is lehet mondani, hogy nem is túl nagy kihívás egy életformát létrehozni, mi több, néhány évtizeden belül egy megszokott rutineljárás lesz.

A genetikusok ezért egyre több alternatív irányba kacsintgatnak, az élet "előállítása" terén.

Arról van szó, hogy már egy ideje próbálkoznak azzal, hogy szintetikus alapokon nyugvó DNS-t állítsanak elő, és erre alapuló életformákat.

A szintetikus mesterségesen előállítottat jelent, vagyis ezek a DNS-ek nem léteztek korábban, hanem úgy állították őket össze, egy adott séma, vagy konkrét genetikai terv, vagy térkép alapján.

A szintetikus alapokon nyugvó élet lehetősége rögtön elhozná nekünk azt az óriási lehetőséget, hogy eddig nem létező, teljesen más alapokon nyugvó életformákat alkothassunk.

Most először sikerült kutatóknak olyan egészségesen működő organizmusokat létrehozniuk, melyek szintetikus, előállított DNS-sel rendelkeznek.

Ezt a kísérletet korábban is megpróbálták már kivitelezni, azonban eddig minden esetben rendkívül rövidéletűek voltak ezek az élőlények, és rendszerint az első órákat sem élték meg.

Ez a mostani kísérlet viszont ilyen tekintetben is áttörésnek, egyben mérföldkőnek számít, ugyanis a most létrehozott organizmusok túléltek, és azóta is vígan élnek és "működnek".

Természetesen az eljárás, és a tudás felhasználása azonnal felmerült, melyet több iparágban lehetne hasznosítani.

Az orvostudományban például olyan organizmusokat lehetne előállítani, melyek sgúlyos betegségek ellen lennének "programozva", vagy akár olyan sejteket, szerveket lehetne előállítani, melyek a semmiből létrehozhatók, és nincs szükség szerves anyagokra a "növesztésükhöz."

Új, soha eddig nem látott organizmusokat, baktériumokat, vagy akár vírusokat is elő lehetne így állítani.

Olyanokat, melyeket a természet még nem állított elő, vagy valamilyen okból nem fordultak elő az evolúció során.

Azonban sokan úgy vélik, hogy ez utóbbival azért némiképpen vigyáznunk kell, mert a természet tudja a dolgát, és lehet, hogy nem véletlen nem adott utat bizonyos életformáknak a Földi evolúció során...

tudomány robotika genetika dns


Megtekintések száma: 26347

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet