​Szívgyulladás miatt vizsgálják a Pfizer vakcináját Izraelben

2021. április 27., kedd




Fontos és aggasztó dolgok derültek ki?

Az izraeli egészségügyi minisztérium tájékoztatta a Reuterst arról, hogy vizsgálják a Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcináját szívgyulladásos esetek miatt.

Az országban 5 millió beadott vakcina után „néhányszor tíz” myocarditist regisztráltak, főként a 30 évesnél fiatalabb korosztályban. Az esetek nagy része a második oltás után jelentkezett. Egyelőre egyáltalán nem biztos az összefüggés az oltás és a szívgyulladás között.

A Pfizer nem regisztrált az általánosan előfordulónál nagyobb számban szívgyulladást a kutatások során.

A szívgyulladásnak három típusa létezik, szívbelhártya-gyulladás, szívizomgyulladás és szívburokgyulladás. Néhány tünet mindhárom típusra jellemző, mint például a mellkasi fájdalom vagy a légszomj. 

Bonyolult vizsgálni a vakcinákkal kapcsolatban, mert számos vírus okozhatja, így ha valakinél jelentkezik, korántsem biztos, hogy az oltás okozta. 

A kórképek gyógyszeres kezeléssel vagy sebészeti beavatkozásokkal kezelhetők, elhanyagolásuk azonban súlyos komplikációkhoz vezethet.

Izrael 9,3 milliós populációjának már 60 százaléka megkapta legalább az egyik Pfizer oltását. 

A helyi szakértők megjegyezték: még ha találnak is kapcsolatot a vakcina és a szívgyulladás között, a rizikó olyan alacsony, hogy nem fogják abbahagyni miatta az oltást.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 27149





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet