Szlávik János: „elfelejthetjük a svédasztalt, és a medencékben is jóval kevesebben lesznek”

2020. május 24., vasárnap
Az infektológus nemcsak a kezelésekről, hanem a közelgő nyaralásról is beszélt.

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján Dr. Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa számolt be néhány fontos, a gyógyítással kapcsolatban szerzett tapasztalatról.

Elmondta: a járványban kiemelten fontos, hogy a koronavírusos betegeket mivel tudják kezelni.

Alkalmaznak korábban, más betegségekre használt gyógyszereket, vírusellenes gyógyszereket, biológiai terápiákat - és a plazmaterápiát is, ami rendkívül hasznosnak bizonyult.

Használnak egy 2014-ben törzskönyvezett, influenza ellen kifejlesztett gyógyszer is, a favipiravirt. Ezt a kínaiak használták a járványban, és Magyarországon is elérhető már.

Ez a gyógyszer a közepesen súlyos betegeknél hatékony: úgy tűnik, jelentősen csökkenti a betegség lefolyását, a gyógyszer hatására hamarabb tűnik el a vírus a szervezetből, nincsenek súlyos mellékhatásai, és megakadályozza a betegség súlyos lefolyását.

Három oltóanyaggal kapcsolatban is biztató kísérleteket folytatnak és elmondta azt, hogy bár már nyárra ígértek oltást, vigyázni kell a gyorsasággal. Nem szabad túlságosan sietni, ugyanis 1966-ban egy RS-vírus elleni vakcina kapcsán elsiették a kezdeti teszteket, emiatt sokkal súlyosabb lefolyású volt a betegség azoknál, akik megkapták az oltást, mint azoknál, akik nem.

A főorvos elmondta azt is, hogy a három ígéretes oltóanyagot már ebben a szakaszban is tízmilliós számban gyártják és halmozzák fel, hogy a szükséges engedélyek és sikeres tesztek után azonnal, nagy számban rendelkezésre álljon.

Az Origo kérdésére a kubai gyógyszerek kapcsán a infektológus megerősítette, hogy valóban hatékonyak lehetnek a súlyos eseteknél, és bár a peptid még kísérleti kezelés, a biológiai terápiát itthon is alkalmazzuk és hogy a 21, lélegeztetőgépen lévő beteg idős, krónikus betegségekkel küzd.

Az Index kérdésére megerősítette, hogy súlyos esetben a koronavírus nem is csak a tüdőt támadja meg, de vérrögök is kialakulhatnak a vírusból kifolyólag és az idegrendszert is károsíthatja - a halálesetek jelentős százaléka is sokszor ebből kifolyólag következnek be.

Szlávik János elmondta, tudja, hogy jön a nyár, sokan fognak utazni, szabadságra menni, ha nem külföldön, akkor belföldön. Magyarországon sok szép hely van - mondta.

Arról is beszélt, hogy eleinte furcsa lesz, hogy másfél méteres távolságot kell tartani. "A pincéreken maszk lesz, az asztalok egy kicsit távolabb lesznek egymástól, mit eddig, elfelejthetjük a svédasztalt, és a medencében lehet, hogy jóval kevesebben lesznek a jelenlegi szabályok szerint, mint korábban voltak."

A végén megköszönte a a Dél-Pesti Centrumkórház dolgozóinak és az ország valamennyi egészségügyi dolgozójának azt, hogy erejükön felül teljesítenek.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 26676

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet