​Szlávik: Más oltás jó az időseknek, a fiataloknak, az allergiásoknak, de egyelőre nincs ilyen választék

2021. január 4., hétfő




Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa volt az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorának vendége. Szlávik János szerint az oltási kapacitás megvan a tömeges oltáshoz. 

A főorvost arról is kérdezte Sváby András, hogy az egészségügyben dolgozók után miért a szociális rendszerben dolgozókat és miért nem az időseket kezdik el oltani. Szlávik János emlékeztetett rá: 

A 60 év felettiek Magyarországon 2 millióan vannak, tehát az ő beoltásuk megszervezése komoly logisztikai feladat és nagyságrenddel több oltóanyag kell hozzá, mint az egészségügyben és a szociális szférákban dolgozók beoltásához.

Szlávik János elmondta azt is, hogy már korábban beoltatta magát. 

Arra a kérdésre, hogy melyik vakcinát tartja a legjobbnak, azt válaszolta: az a jó vakcina, ami elérhető, így mivel Magyarországon a Pfizer vakcinája elérhető, azzal oltatta be magát. Hozzátette: örülne, ha lehetne válogatni a vakcinák között, hiszen más oltás jó az időseknek, a fiataloknak, az allergiásoknak stb., de egyelőre nincs ilyen választék.

Ha Izrael példáját nézzük, meg lehet oldani a tömeges oltást 

– mondta Szlávik Jánost, hozzátéve: itthon egyelőre nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű oltóanyag a tömeges oltásokhoz, így egyelőre a szigorítások akadályozzák meg a járvány gyorsulását.

Ami a több európai országban észlelt új koronavírus-mutáns terjedését illeti, Szlávik János azt mondta: Magyarországon még nem észlelték az új variánst, de úgy tűnik, nem lehet megakadályozni, hogy az új mutáns világszerte elterjedjen. Úgy tűnik – tette hozzá a főorvos 

– ezt a mutánst a mostani vakcina képes megfogni, de hogy a későbbi variánsokkal kapcsolatban is igaz-e ez, azt ma még nem tudni.

A gyártók azt ígérik, hogy 4-6 hét alatt tudnak reagálni új mutánsokra – tette hozzá Szlávik János.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 10308





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet