Szmogot előrejelző szuperszámítógép jöhet

2017. február 3., péntek




Hamarosan előre lehet majd jelezni a szmog kialakulását, és így ezrek életét lehet majd megmenteni.

Szmogkutatás, fokozódó figyelem

A szmog kutatása már évtizedekkel ezelőttre nyúlik vissza, de csak az utóbbi néhány évben vált igazán kiemeltté, és égetően fontossá.

Ez nem véletlen, hiszen egyre több nagyvárosban jelenik meg a szmog, és még ugyan konkrét haláleseteket idehaza nem okozott, de a jövőben ez szinte elkerülhetetlen lesz.

A szmog ugyanis rengeteg nehézfém részecskét, és egyéb szennyező anyagot tartalmaz, és ami még nagyobb probléma, nehéz előre látni, mikor és hol csap le.

A szmogra szeretne hazánk is felkészülni, ugyanis olyan aggasztó folyamatok indultak meg, melyek nyomán már itt is idén többször kialakult szmog a nagyvárosban.

A kisebb városokra is rátelepedhet a szmog, mindennek némi köze van a globális felmelegedéshez is, ugyanis pont most kezdett el egyre növekedni a szmog kialakulásának a száma, ami nem magyarázható véletlennel.

A meleg, fülledt levegő, és a légmozgás hiánya együttesen teszi, ami sokak szerint igen is visszavezethető a globális klímaváltozásra.

Ezrét Magyarországon nemsoká el fog indulni egy új projekt, 800 milliós költségvetésből, mely a köd, és a szmogjelenség kialakulását és a szálló por kémiai összetételét fogja alaposan górcső alá venni, erről Geresdi István légkörfizikus, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanár beszélt nemrég.

Szuperszámítógép, mely előre jelezheti

Jelenleg önmagában az is elég nagy kihívás, hogy feltérképezzék, milyen időjárási körülmények segítik a köd kialakulását, és ezt hogyan lehet pontosan előre jelezni, ez ugyanis a szmog egyik alapeleme.

A másik a levegő szennyezettsége: ezek légnemű és szilárd halmazállapotú szennyezőanyagok, amelyek kémiai összetételét vizsgálhatják a kutatásban.

Azonban a mostani, nemsoká elinduló kutatás során sok minden kiderülhet, és végső soron ezt egy szuperszámítógépbe tudják majd táplálni, amivel létrehozhatnak egy olyan eszközt, mely képes lehet majd előre jelezni a szmog kialakulását.

A projektben egyértelműen le van szorítva 300 millió forint szorítva egy olyan nagy teljesítményű gép megvásárlására, mely elbír a nagy mennyiségű, komoly számításokkal, és nagyon időigényes számítási feladatokat fog tudni elvégezni.

Ha a kutatás a négy év alatt sikerrel jár, akkor létre tudunk hozni egy egyedi, szmog előrejelző számítógépet, és rendszert, mely később az egész világon elterjedt lehet.

tudomány technológia technika környezetszennyezés szmog


Megtekintések száma: 28544





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet