Szó szerint súlya lehet a bűntudatnak egy új kutatás szerint

2016. június 12., vasárnap




Harvardi és floridai kutatók, Maryam Kouchaki, Francesca Gino és Ata Jami azt vetették fel, hogy ha a bűntudat és a fizikai teher között valóban összefüggés van, akkor lehet, hogy a ránk nehezedő súly hasonlít a bűntudatra.

A Journal of Experimental Psychology: General című lapban ismertetett kísérletben résztvevők felére könnyű, egykilós hátizsákot adtak, a többiekre ötkilóst.

Mindegyiküknek a hátizsákviseléstől színleg független feladatokat kellett végezniük, például felidézniük egy-egy tettüket, ami bűntudattal tölti el őket, majd értékelték, mennyire erős ez az érzésük az adott pillanatban.

A nehéz hátizsákot cipelők erősebb bűntudatról vallottak, mint akiken könnyű csomag volt.

A kutatók szerint az érzés hasonló testi reakciókkal jár, mint a teherhordás, például mindkét esetben nő a szívverés.

Így fizikai teher alatt nem tudjuk megítélni, hogy a tüneteinket milyen arányban okozza a csomag vagy a bűntudat és azt hihetjük, hogy a rossz közérzet a lelkiállapotunkat tükrözi.

Ha újabb kutatások erősítik majd meg a  jelenlegi megfigyeléseket, az érdekest fényt vethet a test és a lélek kapcsolatának ismeretében.

buntudat

Elképzelhető, hogy gondolataink kihatnak jelenünkre, fizikai valóságunkra? Sokan azt állítják ugyanis, hogy a gondolatnak is súlya van, mi több, a teremtő gondolat tényleg képes teremteni.

A kollektív tudat teszi a megfoghatatlant némileg – átvitt értelemben – megfoghatóvá. A pénz is egyfajta kollektív tudat eredménye, hisz gondoljunk csak bele mi a pénz: egy papírfecni, melyen ábrák és egy érték van. De valójában van annak a papírnak értéke? Nincsen. Egy megveszekedett forintot sem ér.

Fizikai értelemben a pénz létezik ugyan, de az a tulajdonsága, hogy nagyon értékes, már kollektív tudatunk eredménye.

Ha egy napon mindenki úgy ébredne, hogy a pénz számára attól a naptól kezdve nem ér semmit, akkor szó szerint az összes pénz elértéktelenedne a Földön, vagyis megszűnne létezni.

Képesek lehetünk tehát a valóságra hatni, pusztán a gondolataink segítségével? Nagyon is bizonyosak vagyunk benne, hogy igen.

meditacio

A pénzen levezetett példa remekül mutatja, hogy ez nem paranormális dolog, hanem a szemünk előtt, az agyunkban történik nap, mint nap.

A kutatásnak továbbá még olyan messzemenő következményei is lehetnek, melyek a különféle betegségeket érintik.

Nem egy kutató állítja ugyanis, azt a ma már tagadhatatlan tényt, hogy egyes kórképeket képesek lelki betegségek kiváltani.

Rengeteg rákbeteg arról számolt be, hogy a betegség akkor gyűrte le őt, amikor életének egy rendkívül nehéz szakaszában járt. Ha a lélek nincs egyensúlyban, az képes fizikai tüneteket produkálni a testünkön, testünkben.

tudomány pszichológia


Megtekintések száma: 4475





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet