Szomorú hír: megsemmisült a mediterrán világ szimbóluma

2017. március 9., csütörtök




Pillanatok alatt vált semmivé.

2017. március 8-án a tengerbe omlott az Azúr Ablak nevű híres sziklaalakzat, Málta egyik legnépszerűbb természeti látványossága.

2017. február 24-én a nap képe volt Polgár László fotója. Amikor szerkesztőségünk kiválasztotta a képét, nem gondoltuk, hogy alig pár hét múlva örökre eltűnik a különleges sziklaalakzat.

A természetes kőhíd környezetében számos filmet forgattak, köztük a Trónok harca egyes jeleneteit is. Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke szívszorítónak nevezte az eseményt.

Geológusok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a Gozo szigetének északnyugati partjainál magasodó Azúr Ablak eróziója gyors, a hatóságok pedig megtiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére.

A búvárok körében népszerű sziklaalakzatot, mely nevét arról kapta, hogy ablakként nyílik az azúrkék tengerre, egy nagy vihar és a hatalmas hullámok döntötték össze.

„Tombolt a tenger az Azúr Ablak alatt. A kőhíd hirtelen, nagy robajjal a tengerbe omlott" - mesélte a Times of Malta című lapnak a Gozón élő Roger Chessell.

Málta miniszterelnöke a Twitteren arról írt, hogy a természetes erózió miatt a mediterrán világ egyik jelképét mindig is fenyegette a pusztulás veszélye. „Ez a szomorú nap most érkezett el" - írta Muscat.

2016 áprilisában készült egy légi felvétel, ami már repedéseket mutatott a sziklán. az aggodalmak az ősszel tovább erősödtek, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is. Idén januárban hatalmas szikladarab szakadt le az Azúr Ablakról.

Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlang beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről.

Forrás: www.ng.hu

érdekes video érdekesség


Megtekintések száma: 16014





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet