Szomorú képek: már az űrből is látható a szmog

2016. november 11., péntek




Elképesztő méreteket öltött napjainkra a légszennyezés, ugyanis már az űrből is jól láthatóak a hatalmas, szmoglepte vidékek!

A globális légszennyezés egyre burtálisabb és egyre tolerálhatatlanabb méreteket ölt. Nem csak arról van szó, hogy az üvegházhatást okozó gázok mennyiségre drasztikusan növekszik, hanem arról is, hogy a szmog egyre sűrűbben telepszik rá egyes vidékekre.

A szmogfelhők pedig nem csak az emberre nagyon beszélyesek, de minden másra is, így az állatokra, növényekre egyaránt.

November elején még az űrből is lehetett látni a légszennyezés káros hatásait India fővárosában, Újdelhiben.

A szmog teljesen beterítette a várost, az iskolák bezártak, a hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, hogy ne menjenek ki a szabadba, mert azzal életüket kockáztathatják.

Szomorú képeken is jól kivehető ez a szmog, mely óriási kiterjedéssel rendelkezik. A NASA felvételei most nemrég kerültek napvilágra, és mindenkit ledöbbentettek, hogy hová fajult a globális légszennyezés.

A szennyeződés képe akkor válik igazán rémisztővé, amikor összehasonlítjuk a néhány hónappal korábban készített felvétellel.

Jól láthatjuk, hogy a szmogfelhő egybefüggő, és több száz kilométeren át húzódik.

A környező vidékeken és Újdelhi körül soha nem volt még ekkora szennyezés, sőt, 17 éve nem láttak ennyire egybefüggő és vastag szmogfelhőt. A jelenség olyan nagy volt, hogy a NASA fotók tanúbizonysága szerint az űrből is látni lehetett.

Új-Delhiben már november eleje óta 300-as értéken stagnál a szmogszint. Ez az EPA információi szerint már a veszélyes kategóriába tartozik.

Vészhelyzetek is kialakulhatnak, az embereket figyelmeztetni kell az egészségügyi kockázatokról. Valószínűleg az egész lakosság veszélybe került a szennyezett levegő belégzése után.

A légszennyezés azért is veszélyes, mert nemrégiben rengeteg légszennyezett területen elhunyt embertől agymintákat vettek, és kiderült, hogy a légszennyezés következtében apró magnetit kristályok vagy részecskék milliói jutnak el az agyba, majd tapadnak meg annak belső szövetében, óriási károkat okozva.

Ezek a részecskék ugyanis annyira kicsik, hogy az orron át képesek továbbjutni. A világ országai csak remélik, hogy nem fog tovább romlani a helyzet, és hamarosan megoldást találnak majd a probléma világszintű kezelésére.

globális felmelegedés környezetszennyezés érdekes érdekesség légszennyezés


Megtekintések száma: 20601





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet