Szuperbaktériumokat találtak a riói strandokon

2016. június 11., szombat
Számos antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuberbaktériumot találtak a tengerben a brazil nagyváros partjainál, a turisták körében legnépszerűbb strandokon, a Copacabanán és az Ipanemán is – közölték pénteken riói hírportálok.

A kutatók 2013 és 2014 szeptembere között vettek vízmintákat öt riói strandon, de csak most végeztek ezek elemzésével. Minden mintában megtalálták a Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC) néven ismert baktériumtörzset.

A KPC jobbára kórházakban fordul elő szerte a világon. A szuperbaktérium jóformán nem reagál a gyógyszerekre, és például Ausztráliában sok száz fertőzést okozott, amelyek némelyike végzetesnek bizonyult.

A baktérium Ázsiában, Afrikában és Európában is komoly probléma elé állította az orvosokat az utóbbi évtizedben.

A szuperbaktérium-fertőzés tüdőgyulladást és bronchitist okoz. A betegeknél nő a veszélye a tüdőtályog kialakulásának is.

szuperbakterium-2

A KPC génállományát egy évvel ezelőtt térképezték fel a Melbourne-i Egyetem kutatói, és ez segíthet a fertőzés és a szuperrezisztencia megelőzésében, illetve a kezelés hatékonyabbá tételében.

Komoly egészségügyi probléma

Brazil kutatók szerint a baktérium egészséges emberekre nem veszélyes, de súlyos, akár halállal járó légúti fertőzést okozhat legyengült embereknél.

szuperbaktérium

„A baktériumok mindenütt ott vannak, de szuperbaktériumok tengerben semmiképpen se fordulhatnak elő. Az, hogy megtalálták őket (a strandok környékén), komoly egészségügyi problémát jelent” – közölte Rafael Duarte, a riói egyetem kutatója, aki azt gyanítja, hogy a KPC a közeli kórházak által a tengerbe eresztett szennyező anyagokkal került a riói strandok vizébe.

Korábbi vizsgálatok során csak a riói Guanabara-öbölben, illetve az ugyancsak messze földön híres Flamengo és Botafogo strandokon találtak ilyen kórokozókat, és be is tiltották ott a fürdőzést.

Ez azonban komoly aggodalmat váltott ki a sportvilágban, tekintettel arra, hogy a Guanabara-öbölben tartják meg az augusztusban rendezendő riói olimpia vitorlásversenyeit.

A Földön egyre nagyobb az esélye annak, hogy egy globális méretű világjárvány törhet ki. Ha ez bekövetkezik, akkor az óriási katasztrófával fenyegetheti az emberiséget.

szuperbakteriumok

A szuperbaktériumokkal nagyon nehéz lenne felvenni a harcot, és egyes teóriák szerint az emberiség 90%-át képesek lehetnének kipusztítani egy esetlegesen kirobbanó világjárvány során.

Forrás: MNO

katasztrófa tudomány emberi test


Megtekintések száma: 7139

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet