Szuperegerekkel szagolhatjuk ki a rákos betegségeket

2016. július 11., hétfő




Nem először fordul elő, hogy az állatvilágot hívjuk segítségül az emberi test működésének megértéséhez. Nemrégiben az amerikai kormány áldozott jelentős összegeket arra, hogy a sáskák szaglását tanulmányozzák, most pedig az egereken van a sor. A kutatásokat ezúttal a New York-i Hunter College tudósai végzik, az irány pedig ezúttal nem bionikus, hanem inkább genetikus.

A kutatás azokból a vizsgálatokból indul ki, amelyek szerint a kutyák szaglása képes bizonyos betegségekre utaló anyagokat azonosítani.

E megállapítás kibontásához, illetve további adatokért a kutatók az ember szaglásért felelős génjeit vegyítik az egerek DNS-ével, hogy végeredményként olyan állatokat kapjanak, amelyek

bizonyos illatokat, vagy vegyi anyagokat a szokásosnál sokkal jobban érzékelnek.

Az emberek esetében kb. 350 gén felel a szagló receptorok vezérléséért, méghozzá úgy, hogy mindegyik egy bizonyos illat, vagy szag azonosításáért felel. Az egerek ehhez képest 1200 ilyen génnel bírnak, vagyis sokkal kifinomultabb szaglással rendelkeznek.

kiserleti-eger-labirintus

A kísérletek során sikerült olyan egeret „létrehozni”, amely százszor érzékenyebben érezte az egyik borsmentára emlékeztető kémiai anyagot (OR1A1).

Az egyetem munkatársai azon dolgoznak, hogy több illatspecialista egeret hozzanak létre, amivel nagyobb esélyük van megérteni a receptorok működését.

Az egyik cél az, hogy ezzel a módszerrel létrejöjjenek olyan szuperegerek, amelyek ki tudják szagolni például a vércukor szint állapotára, a különböző rákos megbetegedésekre utaló, vagy akár a robbanóanyagokban előforduló kémiai vegyületeket.

Mindez a távolabbi jövőben odáig vezethet, hogy az embereket speciális szagló rendszerekkel látják el, amelyekkel bizonyos illatokat, szagokat bármilyen körülmények között képesek lesznek érzékelni.

kiserleti-egerek

Ha a rákot valóban ki tudják szagolni, akkor már az első rákos sejt felbukkanásakor jelezhetnek ezek az egerek, vagyis gyakorlatilag szinte minden rákos megbetegedést időben tudnak kezelni, és gyógyítani.

Sok kutató úgy véli, hogy teljesen nonszensz, hogy a rák még ma sem gyógyítható.

Egyes kutatók egészen odáig mennek kijelentésükkel, hogy azt állítják, hogy saját testünkben van a rák ellenszere.

A rákot nem kívülről kell bombázni, hanem belülről legyőzni. Persze nem spirituális értelemben, hanem az immunológia segítségével.

[caption id="attachment_9850" align="aligncenter" width="740"]rak-immunterapia Rákos sejtek harca a T-sejtekkel[/caption]

A bethesdai rákkutató intézet orvosa az egyik vezető professzor, aki szeretné a rákgyógyításban felhasználni az immunológia módszerét.

A doktor 40 éve foglalkozik ezzel a módszerrel, és szerinte ez lehet a leghatékonyabb a rák gyógyítására, szemben a hagyományosakkal is, mint az operáció vagy a sugárkezelés.

A módszer lényege, hogy a szervezet természetes immunrendszerét befolyásolják úgy, hogy az saját maga vegye fel a harcot a rákos sejtekkel. Dr. Rosenberg szerint ez lehet a rákkutatás jövője, és a megoldás az emberiség egyik legnagyobb problémájára.

tudomány rák genetika


Megtekintések száma: 8523





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet