Szupernagy fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben

2019. november 29., péntek
A kutatókat is megdöbbentő méretű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben: a szakértők szerint olyan hatalmas, hogy nem is létezhetne a galaxisban. 

Az LB-1 jelű fekete lyuk 15 ezer fényévnyi távolságra van a Földtől, tömege 70-szer nagyobb a Napénál, olvasható a Nature magazinban megjelent tanulmányban.

A Tejútrendszer a becslések szerint 100 millió steláris fekete lyukat tartalmaz, de az LB-1 kétszer akkora tömegű, mint amekkora a tudósok szerint egyáltalán elképzelhető lenne, mondta Liu Csi-feng, a Kínai Nemzeti Csillagvizsgáló professzora, a kutatás vezetője.

„A csillagfejlődés jelenlegi modelljei szerint ilyen hatalmas tömegű fekete lyukak nem is létezhetnének a galaxisunkban" - mondta.

A kutatók szerint a fekete lyukaknak alapvetően két típusa létezik. 

A kisebb, csillagtömegű fekete lyukak a Napnál legfeljebb 20-szor nagyobb tömegűek, akkor keletkeznek, amikor egy nagyon nagy csillag összeomlik.

A szupernagy tömegű fekete lyukak viszont legalább több milliószor nagyobbak, mint a Nap, eredetük pedig ismeretlen.

A kutatók azonban úgy gondolták, hogy a Tejútrendszerre jellemző csillagok gázaikat kiárasztják a csillagszéllel, emiatt nem alakulhatnak ki akkora fekete lyukak, mint az LB-1, mondta Liu Csi-feng. Hozzátette, hogy a csillagászoknak most magyarázatot kell találniuk a jelenségre. 

A csillagászok egyelőre még csak kezdik felmérni a fekete lyukak óriási mennyiségét és formálódásuk mechanizmusát, mondta David Reitze, Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban.

Az LB-1 fekete lyukat egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel a kínai LAMOST teleszkóp segítségével úgy, hogy hosszú időn át figyelték több nagyobb csillag mozgását. 

Az eredményeket megerősítette a világ legnagyobb optikai teleszkópjai közül kettő is.

Ezt a módszert évtizedeken át kevés sikerrel alkalmazták az eszközök korlátozottsága miatt, a 2001 és 2008 között épült LAMOST azonban lehetővé teszi a kutatók számára, hogy egyszerre akár négyezer csillagot is megfigyeljenek. 

Liu szerint a módszer segítségével még több fekete lyukat fedezhetnek fel a tudósok a jövőben. 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány


Megtekintések száma: 49734

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet