Talajoltással lehetne bezöldíteni a Marsot?

2017. január 24., kedd
A NASA egy éve már a marsi krumpli termesztésen gondolkodik, és most a talaj beoltásának mikéntjére próbál technológiai és kémiai megoldást találni. Elmondásuk szerint ez segíthet a jövő űrhajósainak növénytermesztésében, és a Mars későbbi terra formálásában.

Marsi növénytermesztés

A Marson véghezvihető növénytermesztés fontos lépése lehet az emberes Mars utazásoknak. Nem csak azért, mert ha sikerül ilyen apró kerteket létesíteni üvegházakban a Mars talajában, akkor az tápanyag forrásként szolgálhat, hanem azért is, mert5 ezzel a Mars talajába újra szerves anyagokat jutattunk.

Ezzel pedig olyan biológiai folyamatokat indíthatunk el, mely az első lépcsője lehet a bolygó terraformálásának.

A Marsi krumplitermesztést először a NASA vetette fel, de széles körben az ötlet és felvetés akkor terjedt el, amikor a Mentőexpedíció című filmben Matt Damon az egyik jelenetben a Marsi talajon növesztett krumplit.

A NASA tudósai szerint igen is lehetséges, hogy a talaj beoltásával képesek legyenek növényeket növeszteni, és nevelni rajta.A bolygó talaja egykoron szerves anyagokban gazdag volt. Ma már ez nincs így, de ha feltöltik különböző kémiai anyagokkal, akkor tápláló lesz.

Mások szerint vannak szerves anyagok, csak a mélyebb talajrétegekben, vagy egy kevés víz hatására oldódnának fel a megfelelő anyagok, ezáltal a marsi talajban is könnyen meg lehetne termelni a krumplit.

A talaj beoltása

A marsi légkör csaknem 95 százaléka széndioxid. Ez egyébként sokban hasonlít a földtörténet őskorában uralkodó légköri állapothoz. Egyelőre az elért eredményekről nem tudunk, mint ahogy arról sem, hogy a perui sivatag talajában milyen mikroflóra él.

Több kísérlet próbált már választ adni arra, hogy a Mars talaja vajon mennyire képes az "élet" befogadására. Ma már különféle tervek léteznek a NASA-nál aszerint, hogy a bolygó talaja mennyire halott.

Bizonyos kísérleteket végeztek, melyek keretében azt vizsgálták, hogy az egyes törzsek és egyes oltóanyagok felszaporodása és hatástartama miként alakul. A kísérletek zömében kisparcellán, kukorica jelzőnövénnyel történtek. A vizsgálataik többek között kiterjedtek arra is, hogy az alkalmazott oltóanyag mekkora terméstöbbletet ad.

A Marsi talaj tehát, ha alkalmatlan is egyelőre az élet fenntartására, idővel, rengeteg talajbeoltással el lehetne érni azt, hogy egyre inkább élettel teli legyen.

Vagyis a jövő Marsi városai körül a talaj gazdag lesz tápanyagokban, és egyfajta kezdetleges mikrobiológiai szintű körforgás indulhat be.

Hosszú időn át tartana ily módon megtermékenyíteni, majd terraformálni a Marsot, de nagyon is lehetséges út lehet.

tudomány technológia technika mars marskutatás élet a marson


Megtekintések száma: 16319

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet