Talajoltással lehetne bezöldíteni a Marsot?

2017. január 24., kedd
A NASA egy éve már a marsi krumpli termesztésen gondolkodik, és most a talaj beoltásának mikéntjére próbál technológiai és kémiai megoldást találni. Elmondásuk szerint ez segíthet a jövő űrhajósainak növénytermesztésében, és a Mars későbbi terra formálásában.

Marsi növénytermesztés

A Marson véghezvihető növénytermesztés fontos lépése lehet az emberes Mars utazásoknak. Nem csak azért, mert ha sikerül ilyen apró kerteket létesíteni üvegházakban a Mars talajában, akkor az tápanyag forrásként szolgálhat, hanem azért is, mert5 ezzel a Mars talajába újra szerves anyagokat jutattunk.

Ezzel pedig olyan biológiai folyamatokat indíthatunk el, mely az első lépcsője lehet a bolygó terraformálásának.

A Marsi krumplitermesztést először a NASA vetette fel, de széles körben az ötlet és felvetés akkor terjedt el, amikor a Mentőexpedíció című filmben Matt Damon az egyik jelenetben a Marsi talajon növesztett krumplit.

A NASA tudósai szerint igen is lehetséges, hogy a talaj beoltásával képesek legyenek növényeket növeszteni, és nevelni rajta.

A bolygó talaja egykoron szerves anyagokban gazdag volt. Ma már ez nincs így, de ha feltöltik különböző kémiai anyagokkal, akkor tápláló lesz.

Mások szerint vannak szerves anyagok, csak a mélyebb talajrétegekben, vagy egy kevés víz hatására oldódnának fel a megfelelő anyagok, ezáltal a marsi talajban is könnyen meg lehetne termelni a krumplit.

A talaj beoltása

A marsi légkör csaknem 95 százaléka széndioxid. Ez egyébként sokban hasonlít a földtörténet őskorában uralkodó légköri állapothoz. Egyelőre az elért eredményekről nem tudunk, mint ahogy arról sem, hogy a perui sivatag talajában milyen mikroflóra él.

Több kísérlet próbált már választ adni arra, hogy a Mars talaja vajon mennyire képes az "élet" befogadására. Ma már különféle tervek léteznek a NASA-nál aszerint, hogy a bolygó talaja mennyire halott.

Bizonyos kísérleteket végeztek, melyek keretében azt vizsgálták, hogy az egyes törzsek és egyes oltóanyagok felszaporodása és hatástartama miként alakul. A kísérletek zömében kisparcellán, kukorica jelzőnövénnyel történtek. A vizsgálataik többek között kiterjedtek arra is, hogy az alkalmazott oltóanyag mekkora terméstöbbletet ad.

A Marsi talaj tehát, ha alkalmatlan is egyelőre az élet fenntartására, idővel, rengeteg talajbeoltással el lehetne érni azt, hogy egyre inkább élettel teli legyen.

Vagyis a jövő Marsi városai körül a talaj gazdag lesz tápanyagokban, és egyfajta kezdetleges mikrobiológiai szintű körforgás indulhat be.

Hosszú időn át tartana ily módon megtermékenyíteni, majd terraformálni a Marsot, de nagyon is lehetséges út lehet.

tudomány technológia technika mars marskutatás élet a marson


Megtekintések száma: 17493

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet