Találtak valami hátborzongatót a galaxisunk közepén: a világunk végét is jelentheti!

2022. december 25., vasárnap
Csak idő kérdése, hogy felfalja a környező csillagokat, és a Naprendszerünket!

Hosszabb ideje feltételezik a tudósok, hogy a Tejútrendszer közepén egy nagytömegű fekete lyuk van. A Sagittarius-A néven ismert központi égitest azonban természeténél fogva láthatatlan.

Az aktív fekete lyukak igyekeznek felfalni a közelükbe kerülő csillagokat, gázokat, s miközben behabzsolják a felhevült anyagot, röntgensugárzást bocsátanak ki.

Ahogyan korábban megírtuk: a központi fekete lyuk körül csillagközi gáz- és porfelhők keringenek hatalmas sebességgel. Most először sikerült kimutatni az ezekből származó sugárzást. Ez bizonyítékot jelent a fekete lyukra vonatkozóan is - írja az Index.

A Sagittarius A nevű szupermasszív feketelyuk a galaxisunk közepén van, és friss felfedezések szerint rendkívül gyorsan keringenek körülötte a bolygók és objektumok.

Hogy mennyire gyorsan? A fénysebesség 30%-val! Ez brutálisan gyors!

45 perc alatt tesznek meg 150 millió kilométert.

Mintha egy kozmikus lefolyó közelébe érő golyók lennének.

A felfedezés azért is jelentős és nagyon durva, mert gyakorlatilag nyilvánvalóvá tette és megerősítette, hogy a galaxisunk közepén valóban egy szupermasszív feketelyuk tevékenykedik.

Ez pedig végzetes lesz ránk nézve is.

Lényegében arról van szó ugyanis, hogy előbb vagy utóbb, de lefogunk mi is "folyni" ezen a lefolyón, vagyis a Földünket, az egész Naprendszert és a galaxist magába fogja szívni az évmilliárdok alatt.

Még ennél is érdekesebb a kérdés, hogy vajon mi lehet a feketelyuk "túloldalán"...

Jelenleg ez tartja lázban a tudósokat, ugyanis abban egyetértés van, hogy a feketelyukak által elnyelt dolgok, fény, anyag, információ valahol eltárolódik, nem semmisül meg.

Ezért is gondolják egyre többen úgy, hogy a világegyetemben található feketelyukak valójában átjárók egy másik világba, vagy az univerzumunk egy távoli pontjára, esetleg kapuk egy eddig ismeretlen multiverzumra.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 51169

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet