Találtak valamit a Curiosity kerekein

2017. március 26., vasárnap
Senki sem számított rá, hogy ez lesz.

Az elmúlt években több fontos eredményt nyújtó Curiosity kapcsán a NASA most egy újabb közleményben számolt be a fejleményekről, ezúttal azonban maga az értékes eszköz, illetve annak állapota került a figyelem középpontjába.

Sokan elsőre azt gondolták, hogy valami olyanról lehet szó, hogy valamiféle biológiai aktivitást észlelt a szonda, azonban a NASA szakemberei eloszlatták a túlzott lelkesedést.

Ugyanis nem arról van szó - legalábbis állításuk szerint – hanem arról, hogy kisebb sérüléseket találtak a szondának a kerekein.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a március 19-én a kerekekről készült képeken már néhány kisebb repedés látszik, ami arra utal, hogy ezek a legutóbbi, még január 27-én elvégzett hasonló önvizsgálat óta keletkeztek.

A bal oldali középső keréken látható a repedés, melyről a képek kikerülését követő néhány órában azt hitték, hogy van valami biológiai massza, vagy valamilyen földönkívüli létforma.

Később a NASA ezt cáfolta, és azt mondták, hogy "csak" repedésekről van szó, ami nem jó hír a szonda állapotára nézve, ellenben állítólag nem akadályozza még a további küldetéseket.

A kerék életciklusának nagyjából 60 százalékánál járunk, miközben a Curiosity a 2012-es landolás óta ennél jóval nagyobb utat tett meg, hiszen eddig 16 kilométert haladt előre.

Sokak szerint a Curiosity már így is bámulatos mértékben túlteljesítette magát, és nem gondolta senki a NASA berkein belül, hogy ilyen hosszú életű lesz.

Sok nagy felfedezés köthető a nevéhez is ráadásul. A megérkezést követő egy évben igazolta, hogy a Mars egykoron mikrobiális életnek adhatott otthont, azóta egy ősi tómedret is megvizsgáltunk, itt pedig minden fontosabb kémiai elem kimutatható volt.

A hátralévő időben pedig valószínűleg még több dolgot tudhatunk meg általa a Marsról, és annak múltjáról.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány űrkutatás


Megtekintések száma: 25227

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet