Tartós siker egerekkel, a leukémia és limfóma elleni küzdelemben - megvan az áttörés!

2019. november 26., kedd




A vérképző- és a nyirokrendszer daganataival nem az onkológián, hanem a hematológiai osztályon foglalkoznak, de ettől még ezek rákbetegségek. Reményre adhat okot, hogy orvos-kutatók most újszerű megközelítéssel tartós sikereket értek el kísérleti egereknél.

Az STAT3 néven ismert transzkripciós faktor évtizedek óta fő terápiás célpontnak számít a rákbetegségek kezelésében.

A transzkripciós faktorok olyan fehérjék, amelyek a DNS-hez kötődve elősegítik vagy gátolják egy gén kifejeződését. A STAT3-at ugyanakkor "gyógyszerekkel befolyásolhatatlan" tekintik, mivel a kísérleti vegyületek rendszerint nehézségekbe ütköznek, ha hatékonyan gátolni akarják az aktivitását.

-írja a raketa.hu.

A University of Michigan Rogel Cancer Center kutatói most ígéretes új megközelítést alkalmaztak a STAT3 megcélzására - egy olyan kis molekulasúlyú vegyület kifejlesztésével, mely a természetes sejti „tisztítórendszer” erejét használja fel a STAT3 eltüntetésére, ellentétben az eddigi módszerekkel, melyek "csak" simán blokkolni próbálták a működését.

A leukémia és limfóma egér-kísérletekben az U-M vegyület a daganatok tartós és szinte teljes megsemmisülését eredményezte - írják a szerzők a Cancer Cell folyóiratban.

A leukémia esetében nem csupán eltűnt a kísérleti egerek összes daganata, de azt követően 60 napig tumormentesek is maradtak. Két limfómás esetnél a gyógyszer több mint 100 napig megszüntette az összes daganatot, amikor végül a kísérleteket befejezték. 

A kutatók hozzátették, hogy az egerek jól tolerálták a vegyületet.

"A STAT3 kiemelkedő szerepet játszik az emberi rák majd minden aspektusában - a rák megindulásában, progressziójában, az áttétekben és az immunhiányban" - mondta Shaomeng Wang Ph.D, a tanulmány egyik vezető írója, az U-M Medical School belgyógyász és farmakológia professzora.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: raketa.hu

egészség rák életmód


Megtekintések száma: 36916





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet