Távfelügyelettel működtethető naperőmű épül Magyarországon

2017. február 17., péntek




Ez lehet az első ilyen komplexum hazánkban.

Magyarország szép lassan a fenntartható fejlődés útjára lép, és végre valamiben időben követi a nyugatot. Sokan örömmel fogadták a hírt, hogy a friss közvélemény kutatások, és egyes statisztikák szerint ma a magyarok egyre nagyobb hányada szívesen használna napenergiát a háztartásokban.

Egyre többen ültetik át ezt a gyakorlatba is, és ma már számos új építésű ház tetején látni napelemeket, napkollektorokat.

Ahhoz azonban, hogy teljesen kiváltsa a napenergia a hagyományos módszereket az infrastruktúrában, még évtizedekre van szükség.

A világ számos pontján épültek már komolyabb rendszerek

Ennek ellenére hazánk megtette az első komoly lépést efelé, ugyanis hamarosan egy távolról is működtethető naperőmű fog felépülni a fény városában, Domaszéken

Az Alteo-csoport ugyanis alternatív gázos, a víz- és szélerőművei mellé naperőművet is létesít a Szeged melletti Domaszék külterületén.

A naperőmű négy, egyenként 495 kilowatt teljesítményű részerőműből áll majd.

A rendszer kialakítása egyszeri beruházást igényel, ezt követően megbízható módon 25 éven át biztosítja a klímabarát energiatermelést, miközben karbantartási igénye minimális, működtetése pedig távfelügyelettel is megoldható.

Egyelőre még nem kezdtek bele a munkálatokba,d e hamarosan ez is eljön.

Az sem utolsó szempont, és szintén egyedülálló hazánkban, hogy a naperőmű távfelügyelettel is irányítható lesz.

Ha sikeres lesz, és megtérül majd az általa nyújtott energia, akkor egészen biztosan találkozhatunk több hasonlóval a jövőben.

Magyar jövőkutatók szerint egyébként 2100 környékére már olyan elterjedt és jól bejáratott lesz a napenergia, hogy minden nagyobb várost, de még a kisvárosokat is naperőművel láthatnak majd el árammal, és nagyságrendekkel kevesebb lesz a háztartások rezsije.

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 20956





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet