Te sem fogod elhinni: EZ a Földünk valódi formája!

2018. március 11., vasárnap




Sokakat sokkolt ez a kép. Pedig valódi, és tudományosan igazolt. ÍGY nézne ki a bolygó, ha leszívnánk róla minden vízkészletet!

A műholdas geodézia jóvoltából tudjuk, hogy bolygónk alakja nem gömb és nem is forgásellipszoid, hanem geoid, melynek alakját rendszeresen újraszámolják.

Sokan nem tudják, hogy pontosan hogyan is néz ki a Földünk és ha meglátják majd a lenti fotót, alaposan el fognak rajta képedni.

A Földünk ugyanis még scak megközelítőleg sem szbaáélyos, még geoidhoz képest sem.

Olyan, mintha egy óriási elszúrt krumpli lenne. Egy nagy bumszli sárgolyó, ami tele van felszíni egyenetlenségekkel.

Az utóbbi évtized precíziós geodéziája kimutatta, hogy ez az úgynevezett "Potsdam burgonya" időfüggő gravitációs változásokat mutat.

Vagyis egyrészt folyamatosan változik a Földünk alakja, másfelől ezek a változások viszonylagh rövid idő alatt állnak be, legalábbis földtörténeti értelemben.

Bolygónk alakját az általános tömegvonzás és a Föld tengely körüli forgása határozza meg. A magashegységek és a mélytengeri árkok területén a fizikai földfelszín azonban nem követi az elméleti felületet, mert itt más hatások is közrejátszanak a felszín alakításában.

Az elméleti földalak, a geoid (azaz nehézségi gyorsulásnak a közepes tengerszinttel egybeeső potenciálfelülete) ezeken a területen a kőzetfelszínt nem követi. Gyakorlati okokból ezért általában egy egyszerűsített modellt használunk a Föld alakjaként.

Valójában azonban így nézne ki a Föld, ha ugyanolyan sűrűségű anyagból tevődne össze mindenütt, ugyanolyan gravitációs hatásokkal, mint most.

A lenti kép a Föld IGAZI arcát mutatja. A valódin alakot, ahogyan az ténylegesen kinéz a legfrissebb, elmúlt évek alapján végzett mérések szerint.

Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy a Földünkről leszívjuk az összes vizet, ami jelentősne hozzátesz a Föld gömbölyűbnek való érzékeléséhez.

Kiábrándító, nem igaz?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen természet bizarr földünk


Megtekintések száma: 43339





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet