Teknősök könnyét szívogatják a pillangók

2015. augusztus 14., péntek




Az Amazonas őserdeiben élő pillangók nem elégednek meg azzal, hogy csak megpihennek vagy utaznak a teknősök hátán. Igazából a hüllők könnyéből táplálkoznak.

Az Amazonas nyugati vidékén élő Júlia-pillangók (Dryas iulia) különleges viselkedését örökítették meg az ecuadori tévések. A pillangók a teknősök fejére szállva szívogatják a hüllők által kiválasztott könnyet.

Ez az úgynevezett lakrifágia

Noha a képet már 2012-ben megjelentette az ecuadori turisztikai minisztérium, a net népe csak most figyelt fel rá a bloggerek révén.

Az értékes nátrium

Eddig főként nappali és éjjeli lepkéket, valamint méheket figyeltek meg, amint teknősök könnyét szívogatják. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy így jutnak hozzá a létfontosságú nátriumhoz és néhány más ásványi anyaghoz, amelyet a páncélos hüllők a könnyükkel választanak ki.

teknoskonny-pillango1

„Nátriumot és még néhány más mikrotáplálékot elég nehéz találni a természetben” – mondta Carlos de la Rosa, ökológus, a Costa Rica-i La Selva Biológiai Állomás vezetője a National Geographicnak.

A lepkék és a méhek nektárt fogyasztanak, amely nagyon kevés sót tartalmaz. A rovaroknak viszont szükségük van a sóra a petetermeléshez és az anyagcseréjükhöz.”


A vizelet és az izzadtság is kelendő

Geoff Gallice, a floridai természettudományi múzeum végzett hallgatója, aki először figyelte meg a lakrifágia jelenségét a következőket mondta a LifeScience portálnak. 

A lepkék nem elégszenek meg a teknőskönnyek fogyasztásával.Gyakran szívogatják az állatok vizeletét, az iszapos folyópartokat és az emberek izzadt ruháit és verítékét is.Ha alkalmuk nyílik rá, akkor megisszák a krokodilkönnyeket is.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a szokatlan táplálkozási viselkedés valószínűleg nem árt különösebben a teknősöknek. Esetleg csak a potenciális ragadozó megpillantását zavarhatja.

Forrás: origo.hu

hihetetlen természet állatvilág


Megtekintések száma: 16496431





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet