Teljesen elkezdett leolvadni az Antarktisz: világkatasztrófát idézhet elő

2022. szeptember 3., szombat
"Egyszerűen évek óta nincs ideje visszafagyni a víznek" Drámai mérétkben olvad a sarkvidék.

Február 6-án még a sarkkutatók is meglepődtek, ugyanis olyan meleg volt az Antarktiszon, mint még soha: 18,3 Celsius-fokot mértek Antarktiszi-félsziget északi részén lévő Esperanza bázison.

Ez azt jelenti, írja a NASA, hogy olyan idő volt a déli sarkvidéken, mint Los Angelesben. Ráadásul a hőhullám nem is rövid ideig, hanem több, mint egy hétig tartott, február 5-étől 13-áig, és komoly olvadást indított be a közeli gleccsereken.

A NASA két felvételt tett közzé, amelyeken nagyon jól látható a durván beindult olvadás. 

Az egyik műholdfelvétel február 4-én, a másik február 13-án készült, és nem csak az elolvadt jég, hanem a kis tavacskák is jól kivehetőek rajta.

Mauri Pelto, a Nichols Főiskola gleccserkutatója azt még soha nem látott ilyen gyorsan olvadó jégből kialakuló tavakat kialakulni az Antarktiszon. 

Alaszkában és Grönlandon láthatunk ilyet, de eddig a Déli Sarkon nemigen tapasztalták ezt.

Az ok a tartós meleg, és a szokatlan szél, amelyek együtt hatnak, ez a 21. századig nem nagyon fordult elő, de azóta egyre gyakrabban. 

Például ez a mostani, februári hőhullám a harmadik jelentős olvadás volt az idei antarktiszi nyáron a novemberi és egy januári után, és Pelto szerint ez sokkal inkább aggodalomra okot adó fejlemény, mint egy-két szórványosan előforduló felmelegedés.cs

A nagy probléma az, hogy a sok hőhullám miatt egyrészt nincs deje visszafagyni a megolvadt víznek, másrészt az óriásgleccserek, mint például a Thwaites megolvadása az egész bolygóra óriási veszélyt jelentenek.

A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy ennek a gleccsernek a feltételezések szerint alapvető szerepe van az Antarktisz nyugati felén lévő teljes jégpáncél megtartásában. 

Ha tehát a Thwaites olvadása tovább gyorsulna és összeomlana, annak következményei iszonyatosak lennének. 

Egy ilyen nagy jégösszeomlás már akár 3,3 méterrel is megemelné néhány száz év alatt a tengerek szintjét. Márpedig ebben az esetben olyan nagyvárosok kerülnének végveszélybe, mint New York, Miami, London, Hága, Hongkong, Sanghaj, Kalkutta, Dakka vagy Rio de Janeiro.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 92394

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet