Teljesen ép Neander-völgyiek kerülhetnek elő a jég alól a globális felmelegedés miatt!

2016. június 23., csütörtök




A klímaváltozás drasztikus következménye, és a hőmérséklet növekedés hatására egyre nagyobb az esély, hogy eddig jégbe zárt, teljesen ép Neander-völgyiek kerüljenek elő az elkövetkező években, évtizedekben.

Teljesen abszurdnak tűnik a feltételezés, a helyzet azonban nagyon is valós. Korábban már az Alpok hegységeiből is kerültek elő teljesen épen maradt testek a múlt századból.

Az Alpok halottjai már kiolvadtak

Az egyre melegedő éghajlat miatt az utóbbi években egyre többször számoltak be kiolvadó hullákról, félig oszlani kezdő de egyébként jó állapotban megmaradt tetemekről.

Telegraph című brit lap képes beszámolója szerint az elmúlt évtizedekben több mint 80 katona sok esetben mumifikálódott holtteste került napvilágra az olasz Alpokban. A katonákat, továbbá fegyvereiket és személyes tárgyaikat sokszor nagyon jól megőrződött állapotban találták meg.

alpokbol-kiolvado-halottak

A környék lakosai így nagyapáikat, dédapáikat is kereshetik a napvilágra kerülő testek között. A néhány ezer fős helyi települések fölött kiásott bunkert 2014 nyarától vállalkozó kedvű turisták, illetve hegymászók is látogathatják.

A világ eddigi legidősebb, épen maradt emberi teste

Két német hegymászó 1991. szeptember 19-én fedezte fel a ma ismert legrégebbi megmaradt emberi testet.

A Hauslabjochi ember vagy közismertebb nevén Ötzi, a jégember egy kb. 5300 éves gleccsermúmia a kora rézkor idejéből.

otzi-felfedezese

A testet 3210 méter magasan találtak meg. Ötzi, a gleccsermúmia genetikai anyagának elemzésekor új felfedezéseket tettek a kutatók: a jégbe fagyott ember hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre, a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban szenvedett és tejcukorérzékeny is volt.

Az eltűnt hegymászók adataiból először úgy tűnt, hogy a holttest Carlo Capsoni velencei zenetanár lehet, akinek 1941-ben veszett nyoma a környéken.

A jégcsákány azonban inkább emlékeztetett egy történelem előtti szekercére, és előbb-utóbb további, a lelet ősiségére utaló tárgyak is előkerültek, és ezek alapján egyértelművé vált, hogy a maradványok több ezer évesek lehetnek.

otzi-mumia

2007 júniusában egy olasz-svájci kutatócsoport arról adott hírt, hogy kiderítették Ötzi halálának okát.

A többszeletes komputertomográfia és többdimenziós képet adó röntgen segítségével kapott felvételek elemzése kiderítette, hogy az Ötzi bal vállába fúródott nyílhegy – amiről már korábban is tudtak – szétroncsolta a vállhoz közeli artériát.

Teljesen ép Neander-völgyiek kerülhetnek elő

Éppen ezért, az egyre nagyobb olvadás miatt a tudósok nem tarják kizártnak - sőt, mások szinte elkerülhetetlennek tartják - hogy előbb-utóbb Neander-völgyiek testei kerüljenek elő a megszűnő jégtakarók alól.

Ezek között a jövőben előkerülő testek között egészen biztosan lesz olyan is, ami majdnem teljesen ép lesz.

osember-3

Ha ez így lesz, az óriási szenzáció lesz majd, hiszen a világ legidősebb, épen maradt ősember teteme fog a tudósok rendelkezésére állni, melyben valószínűleg még vér, így DNS is lesz, vagyis a genetikai állományát tanulmányozhatjuk majd, melyből rengeteg olyan ősi kérdésre kapunk választ, mely évszázadok óta foglalkoztatott minket.

Ráadásul elérhető távolságokba kerülne a klónozás lehetősége. A genetikai állományukból akár a teljes evolúciós emberi fejlődési fát is vissza lehetne vezetni.

Belegondolni is nagyon izgalmas, hogy egy ilyen test előkerülése mi mindenhez járulna hozzá. Egyes vadabb elképzelések még attól sem zárkóznak el, hogy talán a föld mélyebb, fagyos rétegeiből még dinoszauruszok konzerválódott maradványai is előkerülhetnek.

Az utóbbi években kerültek már elő mumifikálódott mamut tetemek is, sőt az egyikben még alvadt vért is találtak, mely egy későbbi klónozásra ad lehetőséget majd a jövőben.

tudomány történelem


Megtekintések száma: 25867





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet