Teljesen máshogy reagál a férfiak és a nők agya a traumára és a stresszre!

2016. november 17., csütörtök
Kutatók szerint a strassz és a trauma más-más hatást válthat ki a férfiakból és a nőkből. Hogy ez pontosan miért van, azt még vizsgálják, és csak sejtései vannak róla a tudománynak.

A tudomány bebizonyította, amit már régóta sejtettek, de ne tudtak komolyabb érvekkel, sem klinikai vizsgálatokkal alátámasztani.

Érdekes eredmények

Nevezetesen azt, hogy másként reagál a fiúk és a lányok agya a traumára.

Egy vizsgálat keretében próbáltak fényt deríteni a kérdésre, melynek során négy különböző csoportot figyeltek meg: trauma utáni tüneteket produkáló fiúkat és lányokat, illetve egy-egy csak fiúkból és csak lányokból álló kontrollcsoportot.

A kutatásban 59, 9-17 év közti gyermek agyát térképezték fel, akik több mint 6 hónappal a vizsgálat megkezdése előtt estek át a traumatikus élményen.

A kutatás megdöbbentő bizonyossággal zárult, mégpedig azzal, hogy a két nem agya teljesen ellentétesen reagál az őt ért traumára.

A traumát átélt fiúknál az oldalbarázda elülső része megnövekedett, míg a lányoknál éppenséggel csökkent.

A mostani kutatások során megvizsgált, és alapos tanulmányozásnak alávetett agyi régió összefügg többek között az érzelemmel, a tudatossággal és az empátiával is.

Azonban még mindig ne tiszta a teljes kép, ugyanis a vizsgálatokat egy adott időpontban végezték, így a kutatók nem tudták felmérni az agy korábbi fejlettségét, ahogy azt sem, hogy van-e ok-okozati összefüggés a trauma és az érintett agyterület mérete között.

Másképp reagálnak a traumára

Már korábbi tanulmányok is sejtették azt, hogy a két nem agya másképpen reagál egyes dolgokra, így a poszttraumás stresszre, azt azonban nem gondolták, hogy akár teljesen ellentétes lehet ez a két reakció.

A lányok 8, míg a fiúk 2 százaléka tapasztalja meg a poszttraumás stressz szindróma tüneteit élete során, így az eltérő fejlődés meglehetősen sok embert érinthet.

Még azonban nem véglegesített, és nem teljesen bizonyított az elméletük a kutatóknak, ugyanis megkapták több más szakértőtől a vádat, hogy meglehetősen kis mintával dolgoztak.

Így az elkövetkező időszakban azon lesznek, hogy egy újabb, minden eddiginél átfogóbb kísérletet végezzenek el, amivel kizárják a statisztikai hiba, és a nem kellő forrásból és mintából dolgozó eredmény vádját.

Megoldást jelenthet a jövő traumás kezeléseire

Azért ennyire fontos a felfedezés, mert ha pontosítanak, és az új, átfogóbb kísérlet is sikerrel jár, és igazolja a sejtéseket, akkor közelebb juthatunk a trauma, és a poszttraumás stressz működésének, és nemek közötti eltérésének megértéséhez.

Ezzel pedig ahhoz járulhatnak hozzá a jövőben a kutatók és az orvostudomány, hogy sokkal hatékonyabb kezeléseket, gyógyszereket tudnak majd kifejleszteni.

Az ugyanis már most látszik, hogy mivel a nők és a férfiak máshogy reagálnak a poszttraumás stresszre, elképzelhető, hogy nemekre szabott kezeléseké lehet a jövő.

tudomány egészség orvostudomány pszichiátria lélek pszichológia


Megtekintések száma: 38047

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet